SPRIJEČITE MOLJCE DA VAM SE NASELE U KUHINJI: Miris ove biljke ih odbija!

Sve za dom
SPRIJEČITE MOLJCE DA VAM SE NASELE U KUHINJI: Miris ove biljke ih odbija!
.

Redovno pregledate suhe namirnice u ostavi i tražite tragove malenih ličinki i kukaca.

Ako opazite da lete mali leptiri kad otvarate kuhinjske ormariće, to je znak da ima kuhinjskih moljaca.

Bacite svu hranu iz ormarića. Moljac je mogao izleći jaja u bilo koju posudu.

Žiške i kuhinjske moljce spriječit ćete da se izlegu u brašno, rižu ili mahunarke, ako u svaku posudu stavite LOVOROV LIST.

Njegov miris odbit će kukce, a u jelu se neće osjetiti.

lovor

Da je lovor puno više od toga i da donosi mnoge druge koristi uvjerit ćemo vas u ovom tekstu,u kojem ćemo vam između ostalog dati i recept za sirup od lovora, kao i za čaj od lovorovog lista protiv kašlja.

Lovorov list se još od davnina koristio kao začin ali i kao lijek,prvenstveno zbog svog antiseptičkog i protivupalnog dejstva. Bogat je vitaminima iz B grupe(riboflavin,piridoksin,niacin i pantonenska kiselina)koji pomažu boljem funcionisanju nervnog i mišićnog sistema, utiču pozitivno na metabolizam,hormonski status i lovor sadrži i brojne minerale: kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, gvožđe, magnezijum i cink.

Čaj od lovora se upotrebljava u liječenju bolesti organa za varenje, anoreksije, gubitka apetita, kod šećerne bolesti, kod kardiovaskularnih smetnji, kao i za dezinfekciju prostora u kojima se nalaze virusi gripa, prehlade i razni drugi mikrobi.

Djeluje sedativno pa se koristi i u slučaju nervoze, napetosti i kod nesanice, ali ako se pretjera sa količinom može izazvati halucinacije. Takođe, lovorov list može biti od velike pomoći i u terapiji gihta i reume, a eterično ulje lovora se uspješno koristi u liječenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ukoliko samo nekoliko kapi utrljavate na područje limfnih žlijezda, olakšaćete tegobe.

Ulje od lovora se koristi i za inhaliranje kod problema sa disajnim putevima, ono smanjuje neugodni učestali kašalj podstiče nas na iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz pluća.U fitoterapiji se koriste listovi koji se beru kada su već potpuno razvijeni, nikako mladi. U kozmetici se odličnim pokazao lovorov list protiv peruti i uopšte za njegu kože glave i sastavni je dio mnogih krema i losiona za njegu masne kože i kose u vidu šampona..

lovor-mediteranski-zacin

LOVOROV LIST PROTIV KAŠLJA

Evo i nekoliko zanimljivih recepata protiv jakog i upornog kašlja:

– Tri lovorova lista sitno isjeckajte, prelijte sa 2,5 decilitra vode i kuhajte desetak minuta.

Skinite sa vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, kada ga trebate procjediti.

U procjeđen čaj dodajte supenu kašiku soka od limuna i dvije kašike domaćeg meda.

Napitak se pije dva do tri puta dnevno u količini do 3 dl.

Ovako pripremljen čaj od lovorovog lista protiv kašlja se preporučuje i za jačanje imuniteta kod gripe,a najdjelotvorniji je kod bronhitisa i problema sa disajnim organima.

lovor1

– Jedan stari narodni recept se takođe preporučuje kod ovih tegoba a on glasi ovako:

Staviti u posudu 1/2 litre vode i 150 grama šećera,pustiiti da provrije i dodati deset listova od lovora i kuhati narednih 30 minuta. Nakon toga trebate izvaditi iz posude lovorov list,a smjesu prespite u odgovarajuću šolju ili teglicu. Koristite je slobodno po potrebi !

– Evo ga i još jedan sirup za kašalj od lovora, kod kojeg će vas iznenaditi njegov prijatan i blag ukus,što često nije slučaj sa drugim receptima za ovu namjenu. Može da se popije odjednom i to sa slašću, glavne zasluge ima lovorov list koji je u istom trenutku slatkast i gorak, dok je limun kiselkast…

Ne propustite