ORIGINALAN RECEPT IZ SRCA GRČKE: Ovako se pravi najukusniji feta sir
Priprema je i više nego jednostavna.
Sastojci:
- 2 litra mlijeka
- 1 kašika jogurta
- 2 kašike sirila
- pola kašikice soli
Priprema:
Mlijeko zagrijte do 30 stepeni sa povremenim miješanjem da se fino i ravnomjerno ugrije. Skolonite sa šporeta pa dodajte jogurt sa kašikicom mlijeka pa dobro izmiješajte
Tako poklopite i ostavite neka stoji na sobnoj temperature oko sat vremena. Kada je odstojalo dodajte sirilo pa dobro izmiješajte i ostavite na sobnoj temperature neka stoji preko noći.
Kada je prenoćilo isjecite usireno mlijeko na kocke. Neka tako stoji petnestak minuta pa procjedite kroz gazu i neka se okapi još 2-3 sata.
Sirutku koja je ostala sačuvajte.
Tako sve premjestite na hladno mjesto i sutradan razmotajte sir i u posudi ga izmiješajte sa pola kašikice soli.
Uzeti plitku cjediljku i na dno stavite gazu pa sipajte sir i prekrijte ga gazom i pritisnite nečim teškim. Tako ostaviti preko noći na hladnom.
Isjecite sir na kocke pa prelijte sirutkom koju ste sačuvali i ostavite u frižider.