Najzdravije za bebu i najbolje za mamu: Evo koja je gornja dobna granica za dojenje

Mame i bebe
Najzdravije za bebu i najbolje za mamu: Evo koja je gornja dobna granica za dojenje
.

Ishrana bebe isključivo majčinim mlijekom preporučuje se do navršenih šest mjeseci, a uz drugu hranu i do kraja prve, pa i dalje, u drugoj godini života. Majčino je mlijeko besplatno, uvijek na raspolaganju, optimalne temperature, sterilno i ne zahtijeva posebnu pripremu.

m1

Pa još kada k tomu dodate činjenicu da su za dojenčad hranjenu mliječnom formulom obično potrebni češći posjeti liječniku, dvojba će odmah nestati.

Vrlo često su mame koje doje premalo ili predugo pod pritiskom okoline. "Zašto ne dojiš?" ili "Zar uvijek dojiš?" su pitanja s kojima se susreće svaka novopečena mama.

Uživate u dojenju, onda možete dojiti koliko god dugo želite, tvrdi stručnjakinja za dojenje dr. Christine Griffin. I dodaje da to može značiti i do djetetovog prvog, pa i drugog rođendana. Nije potrebno da naglo prestajete ako niste spremni ni vi ni beba, kaže Griffin.

m5

Mnoge žene imaju ideju koliko bi otprilike trebale dojiti bebu, mnogo prije nego se i porode, ali se ta granica često ne poklapa s mogućnostima. Mame često prestaju dojiti jer nemaju mlijeka ili zbog drugih zdravstvenih problema ili nekih drugih razloga.

m7

Koliko dugo ćete dojiti je isključivo vaša volja. To ovisi o tome kako se osjećate, jeste li emocionalno spremni i o drugim osobnim uvjetima.

m6

Naučno je dokazano da beba koja je prvih šest mjeseci isključivo dojena ima jako zdrav početak života. Poslije toga beba prelazi na krutu hranu, ali to ne znači da mama treba prestati s dojenjem.

Jedna bebe je dojena majčinim mlijekom, a druga mliječnom formulom

m3

Vrlo često porodica i prijatelji utječu na majčinu odluku da prestane dojiti prije nego što je spremna.

m4

Također, mame koje se na posao vraćaju nakon godinu dana prestaju dojiti iz praktičnih razloga. Ipak, moguće je i kombinirati bočicu i dojenje, samo je potrebno malo više planiranja.

Ne propustite