VAŽNO Upozorenje vjernicima na pojavu neispravnih vaktija

Ramazan
VAŽNO Upozorenje vjernicima na pojavu neispravnih vaktija
.

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru.To je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu počela objava Kur'ana, u mubarek noći Kadra. Mjesec posta ramazana za sve vjernike islamske vjere počeo je danas, 16. maja, a Ramazanski bajram obilježava se 15. juna. 

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca. Vjernici su tokom ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu s Allahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.  Tokom ramazana vjernici bi trebali posjećivati rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Povodom pojave neispravnih vaktija za područje Bosne i Hercegovine oglasio se Fetva-emin muftija dr Enes ef. Ljevaković koji je poručio:

- Bismillahir-rahmannir-rahim

S obzirom da je s dolaskom mubarek mjeseca ramazana uočena pojava neispravne ramazanske vaktije, koja nije u skladu sa službenom vaktijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a koju su izdali neki neodgovorni pojedinci ili grupice izvan struktura Zajednice, obavještavamo muslimane i muslimanke da je jedino ispravna, legalna i legitimna vaktija koju izdaje Islamska zajednica te da ne nasjedaju na smicalice onih koji svojim zlonamjernim ili neodgovornim postupcima pokušavaju unijeti smutnju i zabunu među vjernike. Ova neispravna vaktija znatno odstupa od službene vaktije Islamske zajednice i post po njoj nije ispravan, poručio je Fetva-emin muftija dr Enes Ljevaković.

(Novi.ba)

Ne propustite