OVO SMO DUGO ČEKALI: Evo kako da sami i bez ičije pomoći ubrzate signal i DO DESET PUTA!

Tech
OVO SMO DUGO ČEKALI: Evo kako da sami i bez ičije pomoći ubrzate signal i DO DESET PUTA!
.

Nećemo pogriješiti ako kažemo da svi na utakmicama ili koncertima želimo da imamo dobar Wi-Fi signal, ali to rijeko kad i dobijemo.

Međutim, čini se kako su naučnici sa MIT-a riješili ovaj problem.

Nime, kako bismo na određenim događajima imali dobar bežični signal, trebalo bi instalirati gomilu rutera. Tu se javlja i problem miješanja signala zbog čega onda imamo i katastrofalnu vezu. U novom radu stručnjaci sa MIT-a obrazlažu metodu kojom su uspjeli da natjeraju rutere da bolje “sarađuju”. 

16958-1

Oni su razvili algoritam koji obrađuje signale na taj način da više rutera može slati informacije na jednom te  istom bežičnom spektru, i to bez uzrokovanja interferencija. Dok su ga testirali, transfer podatak bio je 3,3 puta brži od uobičajenog.

wifi

Ezzeldin Hussein Hamed s MIT-a rekao je da bi sa dodatnim ruterima mogli postići i 10 puta bolji transfer, a na kraju će to omogućiti i stvari koje se ranije nikad nisu mogle obaviti. Sastav nisu testirali još na stadionu ili nekom većem prostoru, već su laptope stavili na “Roomba” robote koji su se u labortoriju kretali kao što bi to ljudi činili na nekom okupljanju.

wi-fi-1

Tim sa MIT-a pokrenuo je i kompaniju MegaMIMO kako bi pregovarali sa kompanijama oko komercijalizacije ove tehnologije, što znači da ćemo još neko vrijeme morati pričekati da iskoristimo sve prednosti ove tehnologije.

Pogledajte i pet neobičnih trikova kako da pojačate vaš Wi-Fi signal:

 

Ne propustite