KONAČNO OTKRIVEN RAZLOG ZBOG KOJEG JE MELANIJA HITNO OPERISANA: Ovo se svima može desiti!

Kiosk
KONAČNO OTKRIVEN RAZLOG ZBOG KOJEG JE MELANIJA HITNO OPERISANA: Ovo se svima može desiti!
.

Prva dama SAD-a Melanija Trump (48) u ponedjeljak je imala operaciju u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed za liječenje benignih bolesti bubrega, potvrdila je Bijela kuća.

Bijela kuća nije opisala zahvat

"Kada čujemo riječ benigni problem na bubregu, obično svi pomislimo da je cista, a cista je u osnovi struktura ispunjena fluidom, koja se može ponekad razviti na površini bubrega ili u bubregu", kazao je CNN-ov glavni medicinski korespondent Dr. Sanjay Gupta.

1481743-melania-epa04-ff

Iz Bijele kuće u saopštenju je navedeno kako je izvršena embolizacija, što u prevodu znači zahvat koji se provodi kada nije moguće odstraniti bubreg ili njegov dio, a potrebno je smanjiti veličinu tumora.

melanija

- Postoje određeni benigni tumori koji se mogu tretirati na ovaj način, budući da emolizacija smanjuje snadbijevanje krvi određenom dijelu tijela - kazao je Gupta.

Embolizacije se ponekad obavljaju ambulantno, a nekad se ostavlja pacijent u bolnici kako bi se pratila funkcija bubrega.

4b7fb42b00000578-5652377-melania-was-happy-to-give-her-husband-a-kiss-to-welcome-him-to-t-a-13-1524602690033

- Jedini razlog zbog kojeg bolnica može zadržati Prvu damu je što bi moglo doći do krvarenja oko bubrega ili zbog toga što embolizacija možda nije urađena kako treba, pa je potrebno ponovo uraditi - objasnio je dr Jamin Brahmbhatt, urolog u kompaniji Orlando Health na Floridi.

melanija6

Dodaje i kako je embolizacija postupak niskog rizika, jedini rizik je da se previše "embolizira", pri čemu bi ostali dijelovi bubrega bili pogođeni ili izgubili određene funkcije u tom dijelu.

U službenoj izjavi njene glasnogovornice Stephanie Grisham kaže se da je 'zahvat bio uspješan i nije bilo nikakvih komplikacija, a prvu damu sada čeka oporavak, nakon čega će nastaviti svoj rad'.

Ne propustite