RAMAZANSKE TEME: Vrijednost i vrijeme sehura

Ramazan
RAMAZANSKE TEME: Vrijednost i vrijeme sehura
.

Sehurom se naziva noćni obrok koji se jede prije imsaka, vremena kada počinje post. 

"Jedite i pijte sve dok ne budet mogli razlikovati bijelu nit o crne niti zore, od tada postite sve do noći." (Baqara, 187). 

Hadisi ukazuju na vrijednost sehura, te da je u njemu bereket i olakšica od Uzvišenog Allaha, kojem se zahvaljujemo zbog toga (pa neka je Njemu sva hvala).

Bereket (blagoslov) u sehuru ogleda se, između ostalog u činjenici da Uzvišeni Allah i Njegovi meleki donose salavat na one koji sehure. Salavat od Uzvišenog Allaha na one koji sehure znači spuštanje Njegove milosti na njih, zadovoljstvo njihovim postupkom i upućivanje pohvale zbog toga. 

post2

U Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, riječima: “Dođi na mubarek doručak”, sehur je nazvan doručkom, jer je doručak jutarnji obrok i sehur ima njegovu ulogu.

Abdullah b. Mes‘ud, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ne prekidajte sehur zbog Bilalovog ezana, jer on uči ezan da se vrati (odmoru) onaj među vama koji klanja (nafile) i da se probudi onaj među vama koji spava. Nije prava zora da se kaže ovako”, i Jahja b. Seid el-Kattan spojio je svoje dlanove, “sve dok se ne kaže ovako”, pa je Jahja razdvojio svoja dva kažiprsta. 

Kada  nastupi  zora, potrebno  je  rastaviti  svitanje  od  klanjanja  sabah  namaza. Lijepo  je  da  ova  pauza  bude  dvadesetak  minuta, jer  je  to  sunnet. Poslanik  as,  je  između  sehura  i  klanjanja  sabah  namaza   pravio   toliko  razmaka  koliko  bi  moglo  da  se  prouči  pedeset  ajeta  Kur'ana.

 

 

Ne propustite