SVE ŽENE IH MORAJU ZNATI: Ovo su četiri rana simptoma RAKA JAJNIKA, koji vam mogu spasiti život!

Praktična žena
SVE ŽENE IH MORAJU ZNATI: Ovo su četiri rana simptoma RAKA JAJNIKA, koji vam mogu spasiti život!
.

Rak jajnika nastaje kada stanice jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubojica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven sa rengenom.

rak1

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a kao žene, moramo biti pažljive i znati kada djelovati…

- Uporna nadutost

rak3

Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri sedmice, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se doktoru.

- Bol u donjem trbuhu i zdjelici

rak4

Razmislite o svim područjima bola, moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem trbuhu, prsnoj regiji, možda čak i na donjem dijelu leđa. Dok je ista bol za vrijeme menstruacije normalna, uporna bol koja Vas prati i nakon menstuacije opet, duže od tri sedmice ili više, može biti rani znak raka jajnika.

- Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti

rak5

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri sedmice, razgovarajte sa svojim doktorom. Iako to može biti znak cijelog niza želučanih problema, crijeva i crijevnih problema, to također može značiti i rak jajnika.

- Pojačana potreba za mokrenjem

wc

Ako se nađete u posjeti prijateljima, i bez obzira što niste unosili nikakvu tekućiu, ili ste u redu jednu minutu i hitno trebate piškiti sljedeću, možda imate rane faze raka jajnika.

rak2

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, a niste ih imai prije, važno je pratiti njihovu učestalost i ustrajnost. Ako oni ne nestaju nakon tri sedmice ili duže, napravite pregled sa svojim doktorom.

Ne propustite