Bordo tim ima kapitalca u svojim redovima: Šabanović u vrhunskoj formi, da li će na Koševu imati dovoljno sluha za njega i druge talente?!

Fudbal
Bordo tim ima kapitalca u svojim redovima: Šabanović u vrhunskoj formi, da li će na Koševu imati dovoljno sluha za njega i druge talente?!
.

Iza Fudbalskog kluba Sarajevo je još jedna sezona bez trofeja i navijači ne mogu biti zadovoljni samim izlaskom u Evropu. Dosta toga se izdogađalo na "Koševu" i ove sezone, a bojkot navijača i dalje traje uprkos pozivima čelnika kluba da se vrate na tribine. Izvjesno je sasvim da Hordi zla neće biti ni na "Grbavici", pa će Bordo klub sezonu zaključiti bez armije tifoza. Zašto je to tako? Razloga je mnogo, a ponajviše zbog nerada same Uprave. Zimski prijelazni rok, kao i nekoliko posljednjih, odrađeni su blago rečeno katastrofalno, dolazili su brojni igrači sumnjivih igračkih kvaliteta, a predstvaljni u najmanju ruku kao "vanzemaljci" za posprdno nazvanu Premijer ligu BiH.

Krajnje je vrijeme da se na "Koševu" žestoko udare u glavu i pogledaju istini u oči. Brojni igrači koji su stizali iz raznoraznih sredina i nisu donijeli neki veliki napredak u samoj igri, te zašto uopće postoji Akademija u Butmiru? Kome se pripremaju vrhunski uvjeti i tereni? Da li da Dženan Uščuplić i brojni drugi stvaraju vrhunske talente, a onda ih se prodaje u bescijenje? Ili se protjeraju kao neperspektivni? Jedan od posljednjih u nizu je svakako i Semir Smajlagić, koji je davao golove u prijateljskim mečevima, ali struka je odlučila da nije kalibar za prvi tim. Momak je ubrzo sve demantovao odličnim partijama u Sloveniji. Međutim, izgleda da je hitnije bilo sklopiti poneki tal s brojnim menadžerima pa progurati igrače koji neće ni službenog nastupa upisati. Žalosno za klub koji želi da se bori za sami vrh.

Još pogubnija priča je s Hamzom Čatakovićem, koji briljira u Slovačkoj, a "stručnjaci" iz Bordo kluba ga doslovno proglasili invalidom i otpisali ga. Hvalili su se na sva vrata da je FK Sarajevo u tome odlično prošao, da ovaj neće više nikad zaigrati ozbiljniji fudbal, a malac trpa li trpa u dresu Trenčina. Primjera je još itekako mnogo, a pouka se ne izvlači. Siguran sam da trenutno ima u Akademiji igrača koji mogu kroz jedne ozbiljne pripreme biti sasvim konkurentni pojedinim "igračinama" u prvom timu. Nemanja Anđušić je također proglašen viškom, a briljirao je na posudbama u Olimpiku i Čeliku. Siguran sam da niko ne može pokazati potencijal ako će u jednoj utakmici dobiti pet minuta prilike za igru, a onda ga narednih nekoliko neće nigdje biti.

Krajnje je vrijeme da mladi dobiju zasluženu priliku, baš kao što su spletom okolnosti je zimus zaslužili Halid Šabanović i Alen Mustafić. Istina, nešto ranije i Nihad Mujakić. To su trenutno najvrijedniji eksponati u bordo izlogu i ako će se gledati da se od njih izvuče samo dobra lova, e onda se loše piše "divovima". Mlađahni univerzalac Šabanović, koji kvalitetno može pokriti obje bekovske pozicije, pa igrati i u veznom redu, uprkos odličnim partijama mora čekati da se neko od standardnih bekova povrijedi da bi dobio pravu priliku. U posljednjem duelu protiv Zrinjskog ju je apsolutno i opravdao, baš kao i protiv recimo Radnika, Širokog Brijega ili Željezničara. Uvjeren sam da Halid uopće ne zaostaje već sada u odnosu na raznorazne izvikane bekove, koji su itekako precijenjeni. 

Zar i cilj nije bio oslanjanje na mlađe, vlastite snage? Žalosno je da iz sezone u sezonu se na "Koševu" politika itekako mijenja, sad se obećavaju kule i gradovi, a onda cilj je izlazak u Evropu. Forsiranje mladih igrača mora biti prioritet i to niko ne može negirati. Međutim, pitanje je da li se s njima pravilno radi i dobivaju li zasluženu pažnju? Pred Bordo klubom je ostao još samo vječiti derbi na "Grbavici", gdje bi Sarajevo eventualnom pobjedom osiguralo treću poziciju. Mujakić će sasvim sigurno biti starter, ali Šabanović po prikazanom također zaslužuje da od prve minute istrči na travnjak. 18-godišnjak se istakao s nekoliko vanserijskih poteza i još jednom dokazao da je pred njim svijetla budućnost. Nažalost, ako ne bude u idućoj sezoni dobivao zasluženu minutažu, bojim se da će kao i brojni njegovi saigrači morati potražiti sreću van koševskih kapija. Odnosno da ćemo biti prinuđeni i dalje gledati raznorazni škart iz Srbije, Hrvatske i okolnih država...

Piše: Mirha Hadžijusufović, Sport.ba

Ne propustite