Sestre Selma i Belma Omerović – ponos, primjer, budućnost bh. sporta

Ostali sportovi
Sestre Selma i Belma Omerović – ponos, primjer, budućnost bh. sporta
.

Mnogo se sportskih porodica pamte na našim prostorima, mnoga braća i sestra su proslavile bosanskohercegovački sport, još vrijeme bivše države. Te uspješne sportske tradicije nastavile su se i nakon sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a upravo jedan od tih svijetlih primjera primjera su sestre Selma i Belma Omerović iz Tuzle, ali ne samo u sportskim, već u opće društvenim aktivnostima... Učenici i ponosi generacija, primjer i budućnost bh. sporta.

Selma Omerović je rođena 09.10.1996. godine. Po završetku osnovne škole, gdje je bila učenik generacije,  završila je Gimnaziju „Meša Selimović“, također sa odličnim uspjehom. Student je Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. 

„Kroz svoje školovanje sam bila uključena u razne vannastavne aktivnosti kao i vanškolske. U osnovnoj školi bila sam član dramske, recitatorske, sportske sekcije,  kluba mladih tehničara, ekipe prve pomoći, dodatnih nastava iz engleskog jezika, matematike, fizike, biologije, te učestvovala na takmičenjima kao član pomenutih sekcija. U srednjoj školi sam učestvovala u radu sportske i historijske sekcije. Kao član sportske sekcije na takmičenju iz atletike sam osvajala prva mjesta na 100 metara. Kao srednjoškolac i kao student sam na međunarodnoj atletskoj trci „Vivicitta“ osvajala prvo mjesto ( 2015. – 2018.). Volontersko iskustvo sam započela sa početkom srednje škole gdje sam bila član Crvenog križa Tuzla, Organizacije za djecu i mlade 'Osmijeh za Osmijeh', odbora Omladinske banke, organizacionog odbora 'Lets Do It' Tuzla, organizacijskog tima BH Telecom Sportske igre mladih, Kluba tinejdžera, organizacijskog tima Nexus gaming festival. Od 2017. pa sve do danas obnašam funkciju koordinatora Male škole ekologije u sklopu projekta 'Lets Do It Tuzla'. Isto tako, u okviru organizacije za djecu i mlade 'Osmijeh za osmijeh' sam vodila poduzetnički poduhvat 'Do It Yourself', gdje je moj zadatak bio izrada natpisa na majicama i bedževa. Klub tinejdžera me uključio u projekat 'YU Peace – Mladi ujedinjeni u miru' koji nastoji da gradi mirovnu mrežu, tj. da uspostavlja prijateljstva i širi poruku mira među mladima iz bivših republika Jugoslavije. U okviru tog projekta sam učestvovala na kampovima u Baškom polju i Bugojnu zajedno sa mladima iz Vukovara, Srebrenice, Sombora, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Tuzle“, kaže Selma Omerović.

Uz sve spomenuto, kod Selme Omerović nisu nedostajale ni sportske aktivnosti, stoni tenis, plivanje, fudbal, atletika i rukomet. 

„Trenirala sam plivanje u tri različita kluba ( 'PK Tuzla', 'PK Sloboda' i 'PK Salines') i učestvovala na turnirima u Banjoj Luci, Trebinju i Tuzli. Od 2012. do danas sam aktivan igrač u OŽRK 'Jedinstvo' Tuzla na poziciji lijevog i desnog krila. Godine 2014. smo ušli u Premijer ligu i već treću godinu smo viceprvaci države. Na EHF Challenge Cup-u ostvarili smo pobjedu nad 'Paok-om', što predstavlja veliki uspjeh za klub“. 

Pored sporta, Selma je i dio folklornog ansambla „Panonija“ Tuzla, već 8 godina. 

„Kao folklorista učestvovala sam na raznim smotrama folklora i tako obišla BiH kao i neke evropske zemlje ( Bugarska, Srbija, Makedonija, Turska). Kroz svoje školovanje sam nastojala, a i nastojim da formalno obrazovanje upotpunim neformalnim, jer po mom mišljenju na taj način mogu da budem konkuretna na tržištu rada nakon završenog fakulteta. Iako situacija u našoj državi nije idealna,  želim tu da ostanem, jer druge domovine nemam. Trenutni planovi su da nakon završenog fakulteta upišem master studije i nakon toga jedino što mi preostaje je pronalazak posla. Imam želju da ulažem u BiH ostvarivanjem moje poduzetničke ideje i na taj način da barem malo ublažim nezaposlenost u državi. Da li ću u tome uspjeti, vrijeme je tu da pokaže, a što se mene tiče ja ću način način da to i ostvarim. Ono što se može zamisliti, može se i ostvariti, samo je pitanje koliko to zaista želimo“, kaže Selma Omerović.

Belma Omerović je rođena 14.11.2000. godine. Po završetku osnovne škole, gdje je, također, kao sestra, bila učenik generacije, upisuje Gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli i trenutno je treći razred.  

„Kroz svoje školovanje sam bila uključena u razne vannastavne aktivnosti kao i vanškolske. U osnovnoj školi bila sam član dramske, recitatorske, sportske sekcije,  kluba mladih tehničara, ekipe prve pomoći, dodatnih nastava iz engleskog jezika, matematike, fizike, biologije, te učestvovala na takmičenjima kao član pomenutih sekcija. U srednjoj školi učestvujem u radu sportske i historijske sekcije i ekipe prve pomoći. Kao član sportske sekcije na takmičenju iz atletike sam osvajala prva mjesta na 60 i 100 metara. Kao srednjoškolac sam na međunarodnoj atletskoj trci „Vivicitta“ osvojila drugo i treće mjesto ( 2016. i 2017.)“, kaže Belma Omerović. 

Polovinom 2009. godine, Belma počinje trenirati karate u KBS „Tuzla- Sinbra“ Tuzla i čiji je aktivan član i danas. 

„Od 2015. godine sam majstor karatea I dan. Na prvom velikom i zvaničnom državnom  nastupu 2012. u Velikoj Kladuši postala sam državni prvak u borbama i viceprvak u katama, čime sam i zvanično postala član reprezentacije i ostvarila plasman na Balkansko prvenstvo koje se održalo u Crnoj Gori. Od tada pa do danas standardni sam član kadetske, juniorske, seniorske i U-21 reprezentacije. Kao standardna reprezentativka u pomenutim kategorijama sam učestvovala na 7 zvaničnih balkanskih prvenstava i dva evropska prvenstva  na kojim sam osvojila 2 zlatne i 2 bronzane medalje i 7 mjesto. Od decembra 2017. sam aktuelni balkanski prvak u seniorskoj U-21 kategoriji koje sam ostvarila na Balkanskom prvenstvu u Herceg Novom. Kao član reprezentacije na Evropskom prvenstvu regija koje održano 2016. u Turskoj i 2017. na Kosovu osvojila sam bronzane medalje. Na jednom od najvećih međunarodnih karate turnira „Grand Prix Croatia“ 2016. u konkurenciji preko 2000 takmičara kao juniorka osvajam zlatnu medalju. Od 2012. pa do danas višestruki sam prvak i viceprvak države. Kao član KBS „Tuzsla-Sinbra“ u kategoriji kadetkinje, juniorke, seniorke U-21, u periodu od 2009. pa do danas učestvovala sam na mnogim gradskim, kantonalnim, državnim, međunarodnim, internacionalnim turnirima u pojedinačnim i ekipnim konkurencijama osvojila sam preko 200 medalja od kojih su većinom zlatne. Učestvovala sam na svojoj prvoj Karate1 SeriaA ligi u Salzburgu i zabilježila tri pobjede. Stekla sam titulu viceprvakinje Balkana na školskom Balkanskom prvenstvu za 2017. u Novom Sadu. Pored napornih treninga obnašam funkciju pomoćnog trenera“. 

Na osnovu ostvarenih sportskih rezultata, Belma Omerović je svrstana u Top 3 najbolje juniorke Tuzle za 2014. i 2017. Ispred magazina „BH Tempo“ proglašena za najbolju sportašicu Tuzlanskog kantona za 2017., a njene uspješne rezultate prepoznala je Fondacija tuzlanske zajednice i stipendirala je za 2016. 

„Nakon završetka srednje škole se vidim kao redovan student Pravnog fakulteta. U pogledu sporta moja najveća motivacija jeste izbor i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., kao i osvajanje olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu  koja bi ujedno  bila i kruna mojih uspjeha“, kaže Belma Omerović. 

Piše: Muhamed Bikić

Ne propustite