Vučić: Putin je tu za Srbiju kada god je potrebno - Očekujemo ga ili u oktobru ili novembru

Region
Vučić: Putin je tu za Srbiju kada god je potrebno - Očekujemo ga ili u oktobru ili novembru
.

S predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom uvijek razgovaramo iskreno, otvoreno i o svim temama i, kad god je potrebno, on je tu za Srbiju, rekao je za RTS predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sumirajući dvodnevnu posjetu Rusiji.

Dodao je da smo pouzdan i korektan partner, te da u Srbiji "to ne traje jedan dan".

Vučić je u intervjuu rekao i da je važno da su Srbija i Rusija učvrstile prijateljstvo, saradnju u svim oblastima društvenog života, te da se razgovaralo o svim ključnim pitanjima.

"Zahvalan sam što je Vladimir Vladimirovič Putin ukazao ogromnu čast srpskoj delegaciji i Srbiji kao državi stavljajući nas kao glavne goste ovogodišnje parade povodom pobjede nad fašizmom. To je pokazalo, osim toga što imamo mnogo toga zajedničkog u prošlosti, da ćemo imati mnogo toga zajedničkog u budućnosti", poručio je Vučić.

Napomenuo je da je s Putinom "mnogo, mnogo vremena" proveo razgovarajući o Kosovu i Metohiji.

"Analizirali smo sva postojeća dokumenta Ujedinjenih nacija, analizirali smo i ponašanja svih aktera na svejtskoj političkoj sceni, prije svega o tom pitanju", naglasio je predsjednik Srbije.

Također, s Putinom je razgovarao o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, vojnotehničkoj saradnji, kao i o posjeti predsjednika Rusije Srbiji.

"Očekujemo ga ili u oktobru ili novembru", dodao je Vučić.
Ponovio je i da svi znaju, i ovdje i u Europi i u svijetu, da je Srbija na europskom putu, ali da kad Srbija kaže da neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, onda će to tako i biti, kao što će se i dalje ponašati u skladu sa svojim opredjeljenjem o vojnoj neutralnosti i odlukom da ne ulazi u NATO ili bilo koji drugi vojni savez.

U intervjuu RTS-u Vučić je naglasio da je ta dosljednost velika snaga Srbije, da "kada nešto kažete, da se toga pridržavate i to, kao što vidite, nailazi na veliko poštovanje".

Ne propustite