OVO SU RANI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI: Primijetite ih prije nego bude kasno!

Porodica i zdravlje
OVO SU RANI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI: Primijetite ih prije nego bude kasno!
.

Dijabetes je bolest koja utječe na sposobnost vašeg tijela da proizvodi ili reagira na inzulin, što dovodi do visokog šećera u krvi.

Prvi simptomi mogu biti tako suptilni da mogu biti označeni kao beznačajnu. Ako se ne liječi, dijabetes može, ne samo smanjiti kvalitetu života, već i smanjiti očekivani životni vijek, zbog čega je ključno dijagnosticirati bolest rano.

Ovo su najčešći simptomi

Povećana žeđ i potreba za uriniranjem

b1

Povećana žeđ i učestalo mokrenje najčešći su simptomi dijabetesa. Kada imate dijabetes, bubrezi ne mogu apsorbirati sav višak šećera. Umjesto toga, završava u mokraći, uzimajući tekućinu iz tkiva. To vas tjera na wc i osjećate se dehidriranim. Da biste ugasili žeđ, počnete više piti, što dovodi do još češćeg mokrenja.

Prosječna osoba urinira 6-7 puta dnevno. Sve između 4 i 10 puta dnevno također je normalno ako je osoba zdrava.

 Povećana glad

b2

Prekomjerna glad (polifagija), zajedno s povećanom žeđi i mokrenjem koje su gore spomenute, čine tri glavna znaka dijabetesa.

Ako jedete, ali vaša glad ne prestaje, možda ćete se trebati posavjetovati s liječnikom, čak i ako naizgled nemate drugih simptoma šećerne bolesti.

Umor

b3

Još jedan zajednički znak dijabetesa je stalan zamor. Kada imate dijabetes, osjećate se umorno i pospano sve vrijeme iz istog razloga što uvijek osjećate glad: vaše stanice nemaju dovoljno glukoze da je koriste za energiju. Dehidracija uzrokovana čestim mokrenjem također pridonosi osjećaju iscrpljenosti.

 Zamagljen vid

b4

Kada zamućen vid nije znak ozbiljnijeg problema s očima, može biti rani znak dijabetesa.

Promjene u oku obično su reverzibilne, a Vaše bi se stanje trebalo vratiti na normalno jer se razina šećera u krvi stabilizira s liječenjem. Međutim, ako se dijabetes ne liječi, te promjene mogu napredovati i dovesti do sljepoće.

 Neobjašnjen gubitak težine

b5

Neobjašnjivi gubitak težine znači gubljenje puno težine bez pomoći dijete ili vježbanja. Budući da vaše tijelo ne može koristiti glukozu kao izvor energije kada imate dijabetes, ona počinje sagorijeva masnoću i mišiće umjesto energije, uzrokujući da se vaša težina smanjuje

Svrbež

b6

Kao što je gore spomenuto, kada se višak šećera izluči u urinu, potrebno je uzimati tekućine iz drugih tkiva, uključujući i vašu kožu (vaš najveći organ!). Suha koža može svrbjeti, a ogrebotine mogu dovesti čak do infekcije

Sporo zarastanje

b7

Rezovi i rane koje sporo zarastaju često mogu biti simptom dijabetesa.

Ako ste primijetili da vaše rane traju duže nego prije, svakako to spomenite vašem liječniku.

Tamne mrlje na koži

b8

Acanthosis nigricans je stanje koje se msnifestuje tamnim mrljama na koži s baršunastom teksturom. Obično se pojavljuju u područjima gdje se koža nabora: na vratu, pazusima, na preponama, unutar laktova, iza koljena i na zglobovima prstiju.

Trnjenje, trnci u rukama ili nogama

b9

Trnjenje, trnci ili bol u rukama ili stopalima (ili prstima) još su jedan zajednički znak dijabetesa. Visoka razina šećera u krvi dovodi do slabe cirkulacije a to, pak, dovodi do oštećenja živaca. Ruke i noge, koji su dijelovi tijela najudaljeniji od srca, pa prvi pate.

Dijabetes je hronična bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi. Ako primijetite neke od ovih znakova obratite se liječniku je je rano dijagnosticiranje jedini način da se posljedice spriječe.

Ne propustite