SPRJEČAVAJU KARCINOM, TOPE MASNO TKIVO: Ove sjemenke su čudo prirode!

Porodica i zdravlje
SPRJEČAVAJU KARCINOM, TOPE MASNO TKIVO: Ove sjemenke su čudo prirode!
.

Lanene se sjemenke ponašaju poput estrogena koji zaustavlja rast karcinoma povezan s hormonima. Mogu olakšati simptome PMS-a i menopauzu te potaknuti probavu
 

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani, poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kad je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana.

Mljevene sjemenke su odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki - za žene koje pokušavaju zatrudnjeti konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće, piše 24sata.hr.

Lignan protiv raka

Za žene od 35 do 55 godina pridonosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze, kao i hormonska nadomjesna terapija. Dodatno, analiza deset studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivni učinak lignana iz sjemenki lana protiv karcinoma dojke u žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

img-7489-500x500

Niži LDL kolesterol

Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega-3 masne kiseline čiji unos u organizam, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od srčanog udara.

Lanene sjemenke su prirodni regulator razine kolesterola u krvi. Studija iz 2010. otkrila je da redovito korištenje sjemenki lana pomaže u smanjenju razine štetnog LDL kolesterola u organizmu, dok topiva vlakna pomažu u sprečavanju apsorpcije kolesterola u tijelu.

Za snižavanje LDL kolesterola preporuka su 2-4 čajne žličice mljevenih sjemenki lana dnevno. Zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama važan je saveznik i u rješavanju problema akni.
Uz to, lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij.

lan-u-vodi

Najvažnije prednosti lana

Lanene sjemenke se ponašaju poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Također, mogu olakšati simptome PMS-a te postmenopauzu jer općenito pogodno djeluju na hormonalnu ravnotežu. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udjela vlakana potiču i probavu, pa bi ih svi oni koji pate od zatvora obavezno trebali uvrstiti u prehranu.

Držite ih u hladnjaku

Važno ih je držati u hladnjaku jer lako oksidiraju. Trebalo bi ih kupovati cijele pa samljeti netom prije obroka, kako bi se sačuvala njihova vrijednost.

maxresdefault

Napitak koji regulira rad vaših crijeva

U 2 dcl kuhane vode ubacite 8-10 grama mljevenog lana. Ostavite poklopljeno da odstoji pola sata pa procijedite. Najbolje je napitak piti tri puta tijekom dana. Ovako pripremljen je idealno prirodno sredstvo za reguliranje rada crijeva, čišćenje probavnog trakta i normalizaciju stolice.

Čišćenje crijeva

U strukturi lanenog sjemena nalaze se rastvorljive i nerastvorljive tvari blagotvorne za opće zdravlje, probavu, čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine, jer smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti.

1200-feature-seeds-hemp-flax-chia

Lanene sjemenke stabiliziraju razinu šećera u krvi i štite od drugih bolesti

Kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2, sjemenke lana pomažu u regulaciji razine šećera u krvi pa, posljedično tome, sjemenke lana štite dijabetičare od bolesti bubrega i srčanih oboljenja, a mogu se koristiti s postojećom terapijom. Stoga se ne libite uključiti ih u svakodnevnu prehranu - kod pripreme juha, salata ili povrtnih napitaka.

Supena kašika lana u jogurtu ili soku za mršavljenje

Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje druge biljke, stoga se posebno preporučuje ljudima koji se žele na prirodan način riješiti viška kilograma. Ako ste često gladni, a pokušavate smršavjeti, umjesto obroka pojedite lanenu pločicu koju možete kupiti u svim bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane.

Ako ste na dijetnom režimu, slobodno možete ubaciti lan u međuobrok. Jednu supenu kašiku mljevenog lanenog sjemena pomiješajte s dva decilitra soka ili nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će vas držati sitima.

20100929-seedpan

Brašno bez glutena zamjena je za pšenično

Kao i mnoge druge sjemenke, i lanene se mogu jesti sa zobenom kašom i voćem za doručak ili u voćnom smoothieju, a brašno od lanenih sjemenki odlična je zamjena za dio pšeničnog brašna kod pripreme kolača ili palačinki. Pogodno je i za one koji imaju problema s tolerancijom glutena jer ne sadrži gluten.

Ulje se ne koristi za prženje, nego za salate

Ulje lanenih sjemenki može se koristiti za salate te se njime može začiniti riža, povrće kuhano na pari ili pečena jela. No zapamtite da ipak nije pogodno za kuhanje ili prženje. To ulje je inače prirodni laksativ te ublažava nadutost i zatvor.

Ne propustite