Evo kakve su one osobe koje ne gledaju druge u oči tokom razgovora, otkrivaju psiholozi

Zanimljivosti
Evo kakve su one osobe koje ne gledaju druge u oči tokom razgovora, otkrivaju psiholozi
.

Zašto je tako teško da održavamo kontakt očima sa sugovornikom dok s njim razgovaramo, a razlog će nam otkriti naučnici sa japanskog Univerziteta.

o5

Naš mozak jednostavno ne uspijeva istovrmeno da upravlja razmišljanjem o izboru prave riječi i fokusira se na sagovornikovo lice. To je posebno uočljivo kada neko pokušava da izgovori manje poznate ili česte riječi.

o3

Bilo je testirano 26 dobrovoljaca, a zadatak im je bio da igraju asocijaciju riječima i gledaju u računar generičke slike. Pokazalo se da su, kad su pokušali da održe kontakt očima, s više poteškoća ispunjavali zadatak asocijacije. Dobrovoljcima je trebalo više vremena da se sete neke riječi dok su sagovornika gledali u oči, ali samo kada je posrijedi bila neka komplikovana riječ, tvrde naučnici. Na primjer: kao jednostavne riječi naveli su riječ "nož", pri čemu je posrijedi predmet kojim nešto režete, a komplikovana riječ "fascikla", pri čemu se radi o predmetu koji možete otvoriti, zatvoriti ili u njega nešto staviti.

o2

Vaše oči šalju poruku. Kada nekoga ne možete da gledate u oči, a posebno kada je taj neko vaš klijent, poslovni partner, šef, to može da umanji vašu sposobnost da dobijete neke korisne informacije, da "izvučete" ideje i izgradite dobre lične i profesionalne odnose. Signali koje šaljemo očima često su veoma suptilni.

o4

Evo koje greške se najčešće ponavljaju i kako da se to izbjegne.

1. MISLITE DA STE BOLJI ILI DA IMATE VIŠI DRUŠTVENI STATUS NEGO OSOBA KOJU SLUŠATE.
Loše je i ako gledate nekoga "sa visine". Ali, ako ne gledate uopšte drugu osobu i upirete pogled kao drugim ljudima ili predmetima u prostoriji, vi u suštini kaže: "Ti nisi bitan/na" ili "Ja imam kontrolu."

Rješenje:

- Namestite se fizički drugačije u odnosu na osobu da biste izbjegli utisak da imate potpuni autoritet. Na primjer, sjedite do osobe, ne preko puta nje.

- Koristite riječi i rečenice koje uključuju nekoga, kao što je "mi", "naš" ili "Da li mi možeš reći o…?"

2. IMATE INTROVERTNU, DRUŠTVENU ANKSIOZNU ILI NEUROTIČNU LIČNOST.
Kada prekidate nekoga da gledate u oči, to komunicira da ne želite da nastavite razgovor i želite distancu, što može da bude utemeljeno u psihološkoj potrebni da zaštitite sebe od umišljene sramote ili nekog drugog negativnog osjećanja koje bi proizašlo iz te interakcije. U studiji koju su vodile Jari Hietanen and Helen Usberg, nađeno je da se pojedinci koji imaju neke neurotične osobine ne osjećaju prijatno u direktnim pogledima.

Rješenje:

- Postavljajte pitanja sa "otvorenim krajem“.

- Ubacite kompliment ili dva u razgovor da pokažete da možete da budete pozitivni i da dobro opažate.

- Isplanirajte nekoliko tema ili stvari o kojima biste pričali, i tako izbjegnite teme koje vam ne prijaju.

- Podignite bradu malo naviše. Kada spuštate bradu to može da djeluje kao da se štitite, dok kad podignete bradu to pokazuje samopouzdanje. Na taj način, pogled će vam se duže zadržati na sagovorniku.

3. NISTE ORGANIZOVALI SVOJE MISLI ILI STE NEPRIPREMLJENI.
Mnogi obično skreću pogled na drugu stranu kada razmišljaju ili oklijevaju. Njihovo ponašanje je takvo iz dva razloga, prvo žele da se zaštite psihološki od sramote i osude. Drugo, to im omogućava da se fokusiraju bez ometanja.

Rješenje:

– Usporite svoj govor da biste dali mozgu vrijeme da procesuira šta vi želite da bude sljedeće.

– S vremena na vrijeme zatražite nekoliko sekundi da razmislite prije nego što odgovorite.

– Pokušajte da govorite u konkretnim više nego u apstraktnim terminima.

Pored svega toga, stručnjaci preporučuju da se gledate u oči sa samim sobom u ogledalu tri ili četiri sekunde svakog dana.

Ključno je da kada skrenete pogled sa nekoga to bude u službi onoga što želite da poručite, a ne da otkrije vaše slabosti.

Jednom kada otkrijete koren problema, možete da izaberete određenu tehniku koja će najbolje poslužiti.

 

Ne propustite