Evo kako da se rashladite BEZ KLIME i velikih troškova

Praktična žena
Evo kako da se rashladite BEZ KLIME i velikih troškova
.

Vruće vam je i u krevetu, pa ne možete ni da zaspite? Pročitajte ove savjete o rashlađivanju koji djeluju. More ili apartman na moru spas su za ljetne vrućine kakve traju zadnjih desetak dana. No, što ako nemamo mogućnosti otići na more, a nemamo klimu? U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći da lakše preživite pasje vrućine. 

Uhvatite svježi vazduh

h

Tokom noći i jutra držite širom otvorene prozore u stanu ili kući, i to, ukoliko je moguće otvorite one koji će omogućiti najučinkovitije prirodno strujanje zraka. Na taj će način iz prostorija otići topli ustajali zrak, a ući svježi. Tokom ranog jutra, ili kad procijenite da se zrak vani počeo zagrijavati, zatvorite sve prozore i spustite sve roletne do kraja, kako biste spriječili zagrijavanje prostorija.

Kada sve zatvorite i zamračite, tokom dana ništa ne otvarajte. bit će vam puno ugodnije. Naravno, efekt ovakvog hlađenja ovisi puno o energetskoj učinkovitosti objekta i tome, hoćete li, primjerice, kuhati, držati upaljen uređaje koji zagrijavaju prostor. 

Spas je u kapljicama

h1

Hlađenje zraka isparavanjem vode također može biti od pomoći. Naime, kad voda isparava ona iz prostorije ‘usisava’ određenu količinu topline. Po istom principu hladi se i regulira temperaturu naše tijelo – znoj isparava kroz pore kože, preuzima toplinu od tijela i usputno ga hladi.

Kako bi malo osvježili prostoriju, vama treba bočica sa sprej raspršivačem (naprimjer ona koja se koristi kod peglanja ili čišćenja sobnog bilja) u koju ulijete vodu, najbolje hladnu, i raspršite po prostoriji u kojoj boravite. Te male kapljice brzo će ispariti, a zrak će vam biti puno podnošljiviji. 

Led u krevetu

h4

Sigurno ste iskusili okretanje u krevetu tokom ljetnih noći. Vrućina je najnepodnošljivija noću, a samo otvaranje prozora često ne pomaže. Jedno od rješenja je da se ohladi sam krevet. Pokušajte ledne obloge (naravno umotane u plastične vrećice) staviti u krevet sat vremena prije nego idete spavati.

Možete ih staviti i u jastučnicu ili ispod jastučnice. Efekt ovakvog hlađenja neće biti dugotrajan, no može vam pomoći kraće vrijeme – dovoljno je da vam bude manje vruće dok vas ne savlada san.

Prozračna odjeća

Odjeća u koju ste odjeveni ima vrlo veliki efekt na to koliko osjećate vrućinu. Za vrućih dana trebao bi birati prozračnu odjeću, koja će omogućiti koži da diše. Kako bi se zaštitili od sunčevih zraka, dobro bi bilo da ta odjeća, ukoliko izlazite vani, bude dugih rukava odnosno nogavica. Naravno, i ovdje je važno da je lagana, udobna i prozračna. 

 

Lagana hrana

hu

Na nekim od najtoplijih područja na svijetu, naprimjer u Indiji, jugoistočnoj Aziji i na Kariba, mnogo se jedne jako začinjena hrana. Riječ je o biljkama – začinima koji rastu u tim krajevima, a koji, ako se dodaju u hranu, imaju neke korisne nuspojave.

Naime, neki ljuti začini pojačavaju znojenje, a lučennjem znoja tijelo se hladi. Tokom velikih vrućina obroci bi tokom cijelog dana trebali biti manji. Treba izbjegavati masnu i tešku hrana koja grije organizam, i time vrućinu čini još nepodnošljivijom. Idealne su salate, jer povrće sadrži veliki udio vode koja hidratizira organizam.

Prirodno hlađenje

Najbolji i najprirodniji način da se rashladimo je kupanje, bilo u moru, jezeru ili rijeci. No, što ako nam Majka priroda ništa od toga nije podarila u našem okruženju, i ne možemo se priuštiti ništa od toga? Potražite bazen. Ako vam nije dostupan javni i onaj mali plastični, koji se po povoljnim cijena može naći u trgovinama, dobro će doći.

Ne propustite