Merkel: Moguć trgovinski sporazum EU i Amerike

Svijet
Merkel: Moguć trgovinski sporazum EU i Amerike
.

 Njemački kancelarka Angela Merkel rekla je danas da ona vidi mogućnost bilateralnog sporazuma o trgovini između EU i SAD.

Ona je dodala da Svjetska trgovinska organizacija do sada nije bila u stanju da postigne multilateralne sporazume.

"Mi želimo trgovinu koja je u skladu sa multilateralnim trgovinskim sistemom Svjetske trgovinske zajednice, ali, takođe, priznajemo da Organizacija godinama ne može da postigne međunarodne sporazume", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Ona je dodala da može da vidi te bilateralne pregovore sa SAD.

Govoreći o Iranu, Merkelova je istakla da postojeći nuklearni sporazum sa Teheranom nije dovoljan da suzbije nuklearni program te zemlje.

"Naš stav je da je taj sporazum prvi korak koji je doprinio usporavanju njihovih aktivnosti u tom smislu i uspostavljen je bolji sistem kontrole i verifikacije. Ali mi, takođe, iz njemačke perspektive, smatramo da to nije dovoljno s ciljem suzbijanja i kontrole iranskih ambicija", rekla je Merkelova, prenosi Srna.

Ona je dodala da je potrebno suzbiti iranski geopolitički uticaj u Siriji, Libanu i Iraku.

Prema njenim riječima, iransko pitanje mnogo je značajnije za Njemačku, nego za SAD, jer je Teheran "praktično pred vratima Njemačke".

Merkelova je rekla da je postojeći sporazum samo jedna kockica u mozaiku na kojoj dalje treba graditi građevinu.

 

Ne propustite