DEŠAVA SE SVIMA: Zastrašujući razlozi zbog čega dolazi do podrhtavanja očnog kapka

Porodica i zdravlje
DEŠAVA SE SVIMA: Zastrašujući razlozi zbog čega dolazi do podrhtavanja očnog kapka
,

Gotovo kod svake osobe s vremena na vrijeme dolazi do pojave podrhtavanja očnog kakpka ili trzanja oka. 

Ovo može biti itekako neprijatna pojava. 

Titranje oka medicinski se naziva miokimija, a radi se o prisilnom trzanju očnog kapka. Najčešće do titranja dolazi na donjem kapku, odnosno donjoj vijeđi, no često se može osjetiti i kako trza gornji kapak.

Trzanje, titranje, skakanje ili tremor kapka rijetko ukazuje na neki ozbiljniji medicinski problem, no može ukazivati na poremećaj funkcioniranja područja u mozgu koji koordiniraju mišiće i pokrete.

oci

Stres je jedan od glavnih uzočnika koji dovodi do trzanja i poigravanja oka. Može da se desi i kada duže vrijeme gledate u monitor.

Preporučljivo je da pijete kafu, ali ne i da pretjerujete sa njihovom količinom, jer mogu da se pojave neželjene reakcije. Prevelika upotreba kafe može da izazove trzanje očnih kapaka.

Titranje oka, kada ste izloženi ovim mogućim uzrocima, najčešće znači da je titranje benigne prirode te da samo trebate ukloniti ove uzroke – dobro se naspavati, kontrolisati razinu stresa, a ako vaš posao traži sjedenje pred računalom osam sati dnevno raditi pauze te svakih pola sata odmaknuti pogled od računala kako bi se oči odmorile.
neurološki poremećaji. 

oci-braon-618491692

Titranje oka, kada ste izloženi ovim mogućim uzrocima, najčešće znači da je titranje benigne prirode te da samo trebate ukloniti ove uzroke – dobro se naspavati, kontrolirati razinu stresa, a ako vaš posao traži sjedenje pred računalom osam sati dnevno – raditi pauze te svakih pola sata odmaknuti pogled od računala kako bi se oči odmorile.

Ako ste izloženi radu na računalu po cijele dane, problem može biti i tzv. computer vision syndrom, kod kojeg do titranja dolazi zbog zamora očiju, a uz titranje, pojavljuje se i suhoća očiju, kao i bljeskovi pred očima.

oko

Ne bi bilo loše da se malo i ustanete i protegnete jer navedeni simptomi mogu biti i zbog problema sa kralježnicom, odnosno sa cirkulacijom. - savjetuje Irena Vladušić, dr. med., spec. oftalmologije.

Ako titranje ne prestane samostalno, važno je što prije posjetiti liječnika ili oftalmologa kako bi se utvrdio uzrok što prije.  

 

Ne propustite