Još jedan novinar preminuo nakon što ga je upucala izraelska vojska

Svijet
Još jedan novinar preminuo nakon što ga je upucala izraelska vojska
.

Palestinski novinar Ahmad Abu Husein (24) podlegao je ozljedama nakon što ga je izraelski vojnik upucao u stomak tokom velikih prosvjeda u Gazi 13. aprila.
 
Husein je već drugi novinar kojeg je izraelska vojska usmrtila ovog mjeseca tijekom velikih demonstracija nazvanih “Veliki marš povratka”, koji je počeo 30. marta.
 
Medicinski dužnosnici u Gazi rekli su da je Abu Husein preminuo u izraelskoj bolnici Tel Hašomer pored Tel Aviva u srijedu, prenosi Al Jazeera. Njegovo tijelo vraćeno je istog dana u Gazu, u bolnicu Al-Andaluzi. 
 
Husein je prvo liječen u bolnici u Gazi, nakon čega je prebačen u Ramalu na Zapadnoj obali, a nakon toga u Izrael. 
 
Upucan iako je imao oznaku “PRESS”
 
Prema svjedocima, ovaj novinar za gazansku radio-postaju Glas naroda nosio je jasno vidljivu oznaku “PRESS” u trenutku kad je upucan - kao i drugi ubijeni novina, Jaser Murtaja (30), koji je umro 7. travnja nakon što ga je izraelski vojnik upucao u trbuh dan ranije. 

 
“Zaštitna oprema koja očito ukazuje da su pojedinci pripadnici tiska trebala bi im dati dodatnu zaštitu, ne učiniti ih metama. Smrt Ahmed Abu Huseina podcrtava potrebu da izraelske vlasti hitno provjere svoju politiku prema novinarima koji izvještavaju s prosvjeda i da poduzmu neposrednu i učinkovitu akciju”, komentirao je Šerif Mansur, koordinator programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku Obora za zaštitu novinara.
 
U prosvjedima ubijeno najmanje 40 Palestinaca
 
U sklopu “Velikog marša povratka” deseci tisuća Palestinaca okupili su se na granici s Izraelom zahtijevajući da se palestinskim izbjeglicama iz Izraela, odnosno njihovim potomcima dozvoli povratak u zemlju. 
 
Najmanje 40 Palestinaca ubijeno je, a više od 5000 ih je ranjeno kad je izraelska vojska otvorila vatru pravim mecima na prosvjednike koji su pokušali prijeći granicu. Izrael su zbog toga snažno kritizirale međunarodne organizacije poput Human Rights Watcha, koji je postupke izraelskih snaga opisao kao “proračunato ubijanje”.
S druge strane, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman sugerirao je da je ubijeni novinar sam kriv što je upucan, i to zato što je rukovao dronom kojim je snimao prosvjed.

Ne propustite