Međunarodna zajednica obećala 4,4 milijarde dolara sirijskim izbjeglicama

Svijet
Međunarodna zajednica obećala 4,4 milijarde dolara sirijskim izbjeglicama
.

Međunarodna zajednica okupljena u Bruxellesu obećala je 4,4 milijardi dolara za pomoć milionima sirijskih izbjeglica i zatražila je od Rusije da izvrši pritisak na Damask da pristupi pregovorima o završetku rata.

Rezultati su ispod očekivanih. "Željeli smo više, ali i ovo je dobar početak", rekao je Mark Lowcoock zadužen za humanitarne poslove i hitnu pomoć UN-a nakon što je najavio iznos financijskih obveza.

UN je precizirao da je potrebno 3,5 milijardi dolara humanitarne pomoći u Siriji i 5,6 milijardi dolara za pomoć izbjeglicama u susjednim zemljama.

Kako prenosi Hina, Sjedinjene Države, jedan od najvećih donatora, nisu iznijele iznos svojeg doprinosa, a što se tiče EU-a očekuje se dogovor zemalja članica o financijskoj pomoći izbjeglicama u Turskoj koja je procijenjena na tri milijarde eura tokom dvije godine.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini rekla je da su razgovori s predstavnicima Rusije i Irana, zemljama koje vojno podržavaju sirijski režim, bili dosta napeti.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura istaknuo je da danas nije ni bio očekivan politički napredak.

Mogherini je istaknula da očekuje da Rusija i Iran izvrše pritisak na sirijski režim kako bi pristao pregovarati pod okriljem UN-a i zaključila da je u interesu Moskve i Teherana da doprinesu političkom rješenju.

Mogherini je istaknula da novac EU-a za obnovu neće biti dostupan sve dok se u Ženevi, gdje se odvijaju pregovori pod okriljem UN-a, ne pokrene proces političke tranzicije. 

Nova konferencija donatora će biti organizirana u Bruxellesu 2019. godine.

 

Ne propustite