JOŠ UVIJEK SE NE ZNA MOTIV UBICE IZ TORONTA: 'Nema straha od terorizma'

Svijet
JOŠ UVIJEK SE NE ZNA MOTIV UBICE IZ TORONTA: 'Nema straha od terorizma'
.

Alek Minassian (25) pojavio se na sudu u Torontu pokazujući vrlo malo emocija, a u sudnicu će se vratiti 10. maja.

On se u iznajmljenom bijelom kombiju namjerno zaletio u masu ljudi u sjevernom dijelu Toronta. Srušio je više desetaka pješaka i usmrtio njih 10.

Zasad je poznat identitet samo triju žrtava, Anne-Marie D’Amico koja je radila za američku investicijsku tvrtku i dvoje Južnokorejaca. Policija navodi da im optuženi nije bio poznat, a nepoznati su i njegovi motivi. Minassian je pohađao srednjoškolski program za učenike s posebnim potrebama.

Nije terorizam

Slični napadi koji su posljednjih godina izvedeni u velikim gradovima bili su teroristički, no premijer Justin Trudeau i ministar državne sigurnosti Ralph Goodale rekli su da se ne radi o toj vrsti napada.

Goodale je dodao da u zemlji nije pojačana uzbuna vezano uz terorizam i da se zasad ne zna ima li napad veze sa sastankom skupine G7 u Torontu koji je u tijeku.

Incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme zaredali u Sjedinjenim Državama i Europi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj historiji.

Napad se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja.

Dan poslije Trudeau je od Kanađana zatražio da ne žive u strahu.

Ne smijemo živjeti u svakodnevnom strahu i nesigurnosti” dok šetamo našim gradovima, rekao je premijer prije sastanka vlade u Ottawi, prenosi Hina.

Kanađani diljem zemlje su šokirani i tužni zbog tog bezumnog napada”, dodao je šef vlade. “Moramo ostati otvorena i slobodna zemlja”, naglasio je.

Pojavila se i snimka

Videosnimka napada koju je snimio slučajni prolaznik prikazana je na CBC televiziji i pokazuje muškarca koji je u više navrata uperio neki predmet prema policajcu, a ovaj mu viče “da legne”, no muškarac odgovara “Ubij me”.

Policajac iz Toronta koji je odbio pucati na osumnjičenika pohvaljen je u utorak za suzdržanost prema osobi koja je tvrdila da ima pištolj.

Nenasilnu akciju kanadske policije pozdravili su mnogi na društvenim mrežama.

Policija u Sjedinjenim Državma kritizirana je jer je ‘laka na obaraču’ što je pokazao niz ubojstava u kojima je policija pucala i ubila osumnjičene, a poslije se pokazalo da su bili nenaoružani.

 

Ne propustite