Zbog krijumčarenja migranata uhapšeno šest državljana BiH

Bosna i Hercegovina
Zbog krijumčarenja migranata uhapšeno šest državljana BiH
.

Pripadnici Granične policije BiH 24. aprila 2018., prema nalogu Tužilaštva BiH, realizirali su završne aktivnosti operativnih akcija: „Taurus“ i „OX“ usmjerenih protiv krijumčarenja migranata.

U jutarnjim satima obavljeni su pretresi na osam lokacija na području Unsko-sanskog kantona. Lišeno je slobode šest državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ u vezi s krivičnim djelom “krijumčarenje ljudi“.

Državljani BiH bit će predati Tužilaštvu BiH. Tokom pretresa oduzet je dokazni materijal, nešto oružja i municije, a na jednoj lokaciji je otkriveno i osam ilegalnih migranata s područja Kosova i Iraka. Akcije su realizirane u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova R. Hrvatske na području obje zemlje. Danas su i u Hrvatskoj obavljeni pretresi i lišeno je slobode 11 osoba. Tokom realizacije aktivnosti 24. aprila 2018. godine podršku su pripadnicima GPBiH pružile kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Tokom realizacije akcije podršku smo imali i od Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a).

Prikupljanje i obrada informacija u sklopu predmeta „Taurus“ počele su polovinom januara 2018., dok je operativna akcija „Ox“ započeta krajem februara 2018. godine. Nosioci aktivnosti u BiH, policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH, identificirali su više od trideset osoba u dvije organizirane kriminalne grupe koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u R. Hrvatsku. Obje grupe su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentovano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Afganistana i Iraka. Za krijumčarenje preko bh. granice od stranaca su naplaćivali od 500 do 550 eura, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Policijski službenici na granici provode pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilegalan način pokušavaju ući u BiH, obavljaju detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, ali istovremeno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim grupama koje koriste nesreću migranata i stiču protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. Današnje operativne akcije rezultat su navedene aktivnosti.

Ne propustite