Proširene vene utječu na više od 20% odraslih osoba: 8 načina kako da se riješite PROŠIRENIH VENA kod kuće

Praktična žena
Proširene vene utječu na više od 20% odraslih osoba: 8 načina kako da se riješite PROŠIRENIH VENA kod kuće
.

Statistike pokazuju da proširene vene utječu na više od 20% odraslih osoba u SAD-u. U početnim stadijima postoje načini za smanjenje težine simptoma i spriječavanje napredovanja vene varikoze. Većina tih metoda može se koristiti kod kuće.

Kao i kod bilo kojeg drugog zdravstvenog problema, proširene vene moraju se pravilno liječiti. Bright Side okupio je za vas najčešće, ali učinkovite metode za rješavanje razvoja proširenih vena.

1. Noge u visećem položaju

 

v

Visina nogu može dramatično ublažiti simptome proširenih vena i natečenje nogu ako pate od ranih faza. Kako bi tretman uzdignutosti nogu bio učinkovit, morat ćete podići noge iznad razine srca. Pokušajte ih držati na ovom mjestu najmanje 20 minuta 3-4 puta dnevno. Pokušajte čitati knjigu ili gledati televiziju. Nećete primijetiti kako vrijeme leti!

2. Kompresija čarapa

 

v1

Nošenje elastičnih čarapa za podršku tijekom dana može biti korisnije od bilo koje druge vrste kućnog tretmana. Ako se osjećate nelagodno u nogama, pokušajte nositi čarape za podršku. Te elastične čarape komprimirati vene i spriječiti krv teče unatrag.

Stisnuli su vaše noge puno čvršći od uobičajenih čarapa, ali pomažu da vene i mišići podižu krv učinkovitije. Istraživanja su pokazala da kompresijske čarape mogu smanjiti ili spriječiti natečenje večeri. Ljudi koji putuju puno, na nogama su cijeli dan ili sjedaju za stolom obično kupuju komprimiranu odjeću kako bi smanjili oticanje ili nelagodu.

3. Dijeta i kontrola težine

 

v2

Baš kao i redovita tjelovježba, prehrana je odgovor na mnoga zdravstvena pitanja. Tijelo koje je zdravo iznutra izgledat će zdravo izvana. Uključite hranu koja sadrži vitamine C i E, koji su veliki izvor antioksidansa za vaše tijelo. Vitamin C je potreban za proizvodnju kolagena i elastina kako bi vaši veni bili snažni. Vitamin E može učiniti da vene izgledaju manje poput paukova.

Nemojte zaboraviti na hranu bogatu vlaknima jer pomažu u sprečavanju konstipacije i smanjenju pritiska na vene. Konzumirajte više obroka zob, laneno sjeme, grašak, grah, jabuke i cjelovite žitarice.

Dodatna težina ne dovodi do proširenih vena. Međutim, to je obično uzrokovano različitim čimbenicima. Loše navike, nedostatak vježbanja, neuravnotežena ishrana i sjedinjeni životni stil mogu vam početi uzrokovati izlaganje vena. Kontrolirajte svoju težinu kako biste izbjegli previše pritiska na noge.

4. Biljni lijekovi

v3

Istraživanje je pokazalo da neki biljni lijekovi mogu imati pozitivan učinak na simptome insuficijencije vena poput oteklina, grčeva ili nemirnih nogu. Dodaci prehrani, kao što su ekstrakt grapeseeda, rutin, ili biljka zvan gotu kola, poznati su kao dobar tretman za paukove vene. Dostupni su u obliku pilula, kapsula ili masti.

Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što pokušate bilo koji dodatak biljci kako bi bili sigurni da ti proizvodi budu sigurni i da neće utjecati na lijekove koje uzimate.


5. Tjelesna aktivnost

 

v4

Redovita tjelesna aktivnost je ključ za liječenje mnogih zdravstvenih problema. U slučajevima varikoznih vena, posebno onih koje se dijagnosticiraju u ranoj fazi, tjelesna aktivnost je dobra preventivna mjera. Međutim, nemojte odabrati vježbu koja pretjerano opterećuje noge. Trčanje se obično ne preporuča jer može pogoršati oticanje vena.

Što više kretate, brže krv cirkulira u vašim žilama. To je upravo ono što trebate preokrenuti neugodne osjećaje varikoznih vena. Fizičke vježbe koje pojačavaju cirkulaciju krvi i učinkovite su za liječenje svakodnevno hodanje, istezanje, joga, savijanje ili zakretanje gležnjeva.

6. Promjene načina života

 

v5

Promjene u vašem životnom stilu mogu smanjiti nelagodu koju obično uzrokuju varikozne vene. Izbjegavajte duže stajanje ili sjedenje, pogotovo ako imate stolni posao. Često mijenjajte položaj pa se protok krvi ne smanjuje. Pokušajte ustati i napraviti kratke vježbe istezanja ako je moguće.

Izbjegavajte nositi visoke pete za duže vrijeme. Nemojte omotati svoje omiljene šiljare, ali nemojte cijeli dan nositi ih. Niska peta pomaže krvi da se kreću kroz vene.

7. Nježna masaža

v6

8. Za velike vene za hranjenje: laserska ablacija

 

v7

Jedan od najčešćih medicinskih tretmana za varikozne vene je laserska ablacija. Ova metoda se obično koristi kada niti jedan od gore navedenih tretmana ne funkcionira, a oticanje i neugodnost postaju vrlo neugodni.

Cijev s laserom na kraju prolazi kroz oboljelu venu. Laser se zagrijava i zapečati zidove vena, tako da krv više ne prolazi kroz nju. Zatim je vena uklonjena s uređajem za uklanjanje. Takav postupak ostavlja minimalne modrice na nogama i puno je jednostavniji od redovite kirurgije.

Koje vrste kućnog tretmana najbolje djeluju za vas? Želite li otići liječniku ili pokušati spriječiti progresiju proširenih vena? Podijelite svoje mišljenje s nama u komentarima.

 

Ne propustite