MRZITE USTAJATI RANO, NIKAKO DA SE ODLIJEPITE OD KREVETA: Ove cake će vas dići za tren!

Praktična žena
MRZITE USTAJATI RANO, NIKAKO DA SE ODLIJEPITE OD KREVETA: Ove cake će vas dići za tren!
.

Vas iz kreveta vjerojatno može izvući jedino pomisao na crnu kavu bez koje ne možete započeti dan niti funkcionirati. Oni koji se teško ustaju ujutro popodne bolje funkcioniraju i tada postižu svoj radni maksimum. Međutim, malo tko si može priuštiti dolazak na posao ili u školu kada mu se prohtje...

Ipak, i za pospance ima lijeka, pa ni oni više ne moraju iz kuće izlaziti krmeljavih očiju... U nastavku je nekoliko trikova koji će vam pomoći da se lakše izvućete iz toplog kreveta i s vremenom vam olakšati buđenje i probleme koji obično nastanu nakon...

1. Buđenje u isto vrijeme.

Predugo spavanje ili buđenje svaki dan u različito vrijeme može iscrpiti organizam kojem se narušava prirodni bioritam pa smo umorni još i više. Rutina buđenja uvijek u isto vrijeme natjerat će vas da se prilagodite u kratkom roku.

spavanje

2. Ranije lijeganje u krevet.

Možda i najvažniji savjet. Više sati sna znači i dulji odmor za organizam. Možda će vam se učiniti glupo poći u devet sati u krevet, no jednom tjedno to biste si trebali "priuštiti". Ako ništa drugo, onda odredite uvijek isto vrijeme kada idete spavati. Možda ćete u početku imati problema sa spavanjem, no ako to postane rutina (isto kao i buđenje u isto vrijeme) od nje ćete imati samo koristi. Isto tako, nemojte se iscrpljivati do krajnjih granica "ubijajući" se televizijskim serijama ili filmovima do kasno u noć. Kad vam se prispava, možda je najbolje vrijeme da pogasite sve gadgete, operete zube i smjestite se u krevet.

spavanje

3. Nekoliko koraka do budilice

Nemajte milosti prema sebi u nakani da se dignete u vrijeme koje ste si sinoć zacrtali. Nije li vam karakter dovoljno jak, ojačajte ga. Budilicu stavite na drugi kraj sobe tako da kad zvoni, nemate izbora, već se morate - ustati.

spavanje

4. Kafa, alkohol i večera.

Čak i lagana opijenost može pojačati osjećaj pospanosti, dok istovremeno remeti zdravu pospanost, što znači da san može u početku produbiti, ali onda ga poremeti tijekom drugog dijela noći. To znači nekvalitetniji san i više umora ujutro. Kofein iz kafe ima stimilativan učinak pa ju nikako nije dobro konzumirati navečer, pa ni u poslijepodnevnim satima. Što se večere tiče, jedete li kasno i pred sam počinak, morate znati da organizmu treba dugo vrijeme i velika količina energije da probavi tešku ili začinjenu hranu ili obilan obrok koji ste pojeli. Zato večerajte pametno i na vrijeme.

kafaaa

5. Vježbajte navečer.

Osim fizičkih i psihičkih blagodati vježbanja za zdravlje, lagana aktivnost kasnije popodne ili navečer pomoći će vam da se izmorite toliko koliko je potrebno da usnete "kao beba". Osim toga, rješit ćete se napetosti ali i crnih misli koje bi vas zbog toga mogle proganjati kad spustite glavu na jastuk.

6. Bitna je poza u kojoj spavate.

Autorka knjige "Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges" kaže da protezanje ima veliki uticaj na to kako će nam izgledati ostatak dana. Ono čak ima i svoj vlastiti naziv – "moćna poza", a njegova poanta je učiniti se što većim kako bi oponašali snažnu i samopouzdanu osobu.

Protezanje iz sve snage, navodi Biznis Insajder, govori našem mozgu da stvarno i jesmo puni samopouzdanja. Na sličan način možemo uveriti telo i mozak u sve što poželimo, bilo da je pozitivno ili negativno. Upravo zato autosugestija može biti ili korisna ili opasna.
polozaj-spavanja-640x360

Spavanje u fetalnom položaju može imati loš efekt na samopouzdanje

"Kada se barem pravite da ste moćni, verovatno ćete se osećati snažnije", rekla je Kudi. Mnogi od nas spavaju u fetalnom položaju, a takvo buđenje, napominje Kudi, zapravo ima suprotan efekt. "Ako spavate kao kugle i budite se u tom položaju, vrlo velika je vjerovatnoća da ćete biti isfrustrirani, imati problema sa stresom i nećete se osjećati dovoljno sigurno u sebe".

Ne propustite