UŽASAVAJUĆI RAZLOZI NAGLOG MRŠAVLJENJA: Upozorenje stručnjaka, to nije dobar znak!

Porodica i zdravlje
UŽASAVAJUĆI RAZLOZI NAGLOG MRŠAVLJENJA: Upozorenje stručnjaka, to nije dobar znak!
.

Zdrava tjelesna težina znači puno više od dobrog izgleda. Ona je osnova dobrog zdravlja. Iznenadno mršavljenje nije uvijek dobro, ustvari, najčešće je znak nekih poremećaja i krivih navika.

Možda vam naglo mršavljenje zvuči kao nešto odlično i to potajno priželjkujete. Ali, trebate znati da se naglo mršavljenje nije dobro za zdravlje i da se izgubljeni kilogrami na kraju jednako brzo vrate.

Zdrava prehrana i redovita tjelovježba će vam pomoći da držite pod kontrolom tjelesnu težinu. Pripazite na unos kalorija, ali se nemojte njima previše opterećivati. Obratite pažnju na hranu koju jedete i sve će biti u redu.

Prenizak unos kalorija

Preniskim unosom kalorija se smatra sve što je manje od količine kalorija koja je potrebna vašem tijelu da bi odrađivalo osnovne biološke funkcije.

Niskokalorične dijete su pogodne samo za pretile osobe čiji je indeks tjelesne mase veći od 30. Također, niskokalorične dijete uvijek trebaju biti pod kontrolom liječnika.

Rak

kancer

Razni tipovi raka mogu uzrokovati mršavljenje. Naglo i neobjašnjivo mršavljenje je jedan od prvih simptoma raka želuca. Rak često uzrokuje povraćanje, bolove u želucu i manjak apetita.

Dramatično mršavljenje može biti znak i oralnog raka koji se počinje širiti na jezik, obraze, sinuse ili grlo.

Depresija

zena-place-razocarana-depresija

Ljudi koji pate od depresije često imaju osjećaj da nema smisla jesti. Depresija vas može učiniti toliko bezvoljnima da vam se neće dati pripremiti nešto za jesti.

U najozbiljnijim slučajevima, osoba ima osjećaj da ne zaslužuje jesti. Klinička depresija se razlikuje od nekoliko tužnih dana. Ona drastično utječe na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Probavne smetnje

probava

Bolesti probavnog sustava su česti uzročnici naglog i neobjašnjivog mršavljenja. Vaše tijelo možda ne razgrađuje hranu na pravilan način i ne opskrbljuje stanice nutritivnim tvarima koje razinu energije trebaju zadržati stabilnom.

Osim što mršavite, možda osjećate kronični umor. Bolesti probavnog sustava često uzrokuju povraćanje, zatvor ili proljev, što za vas predstavlja dodatni razlog da ne jedete.

Bolesti štitnjače

stitnjaca

Hipertireoza je najčešći krivac neobjašnjivo naglog mršavljenja. Do ovog stanja dolazi kada štitnjača proizvodi previše hormona.

Sve ovo drastično ubrzava vaš metabolizam koji počinje sagorijevati i više kalorija nego što uistinu unosite.

Dijabetes

dijabetes-tip-2-1-580x290

Dijabetes četo poistovjećujemo s pretilošću, ali to nije uvijek istina. Dijabetičari pojačano mokre pa su često dehidrirani. Zbog povećane razine glukoze se smanjuje postotak mišićne mase.

Neobjašnjivo naglo mršavljenje može biti prvi simptom dijabetesa i nešto češće se javlja kod dijabetesa tipa 1.

Ne propustite