'ZNAČAJAN NAPREDAK': Svijet pozdravio objavu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una

Svijet
'ZNAČAJAN NAPREDAK': Svijet pozdravio objavu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una
.

Sjevernokorejska objava da prekida nuklearne i probe interkontinentalnih raketa naišla je na odobravanja širom međunarodne zajednice.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da nove probe nisu potrebne jer je Sjever pokazao svijetu da posjeduje nuklearno oružje.

Američki predsajednik Donald Trump opisao je potez kao "dobru vijest" za svijet, a Južna Koreja je saopćila da to predstavlja "značajan napredak".

EU je saopćila da je objava Pyongyanga "pozitivna", ali je pozvala na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja priprema se za historijske samite s Južnom Korejom i SAD-om.

U iznenadnoj objavi, koju je prenijela državna novinska agencija KCNA, trakođer se navodi da će lokacija za nuklearne probe biti zatvorena.

Pozdravljajući je na Twitteru, Trump je izjavio kako očekuje susret licem u lice s Kimom u junu.

Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in trebali bi se sastati naredne sedmice u prvom međukorejskom samitu u više od decenije.

Moonov ured saopćio je da će sjevernokorejska odluka "doprinijeti stvaranju veoma pozitivnog okruženja za uspjeh predstojećeg samita Jug-Sjever i Sjever-Sjedinjene Države".

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je da je to "dugoočekivani korak" koji bi trebao dovesti do "potvrdive i nepovratne denuklearizacije".

Taj poziv ponovila je i Britanija.

U saopćenju britanske vlade se navodi: "Mi se nadamo da to ukazuje na napore da se pregovara u dobroj vjeri", prenosi BBC.

Ne propustite