Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u švedskom rezervatu i pokušava naći rješenje za Siriju

Svijet
Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u švedskom rezervatu i pokušava naći rješenje za Siriju
.

Veleposlanici zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda preselili su se ovaj vikend u švedsko selo, u ozračju napetosti između Zapada i Rusa zbog sirijskog sukoba, kako bi s glavnim tajnikom UN-a i njegovim posebnim izaslanikom za Siriju razgovarali o mogućim rješenjima za tu zemlju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres stigao je sredinom dana na to neslužbeno okupljanje koje se svake godine uobičajeno odvija u okolici New Yorka. Njegov specijalni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura će im se pridružiti u nedjelju.

"I dalje smo suočeni s dubokom podjelom u pogledu Sirije, moramo naći rješenje u vezi kršenja međunarodnog prava tijekom uporabe kemijskog oružja", rekao je Guterres po dolasku.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti sastaje se u Backakri, rezidenciji Daga Hammarskjoolda, drugog glavnog tajnika u povijesti UN-a koji je umro 1961. u padu zrakoplova u Africi u nikada razjašnjenjim okolnostima.

Farma se nalazi u središtu prirodnog rezervata nedaleko Baltičkog mora, na jugu Švedske i posjed sačinjavaju četiri krila. Južno krilo koriste švedski akademici koji dodjeljuju Nobelovu nagradu za književnost.

Hiljadama kilometara udaljeni od New Yorka i Damaska, članovi Vijeća će se baviti načinima jačanja mirovnih misija Ujedinjenih naroda, navela je švedska vlada.

Šefica diplomacije Margot Wallstroem je istaknula da se ne treba nadati rješenju sirijskog problema tijekom vikenda.

Slijepa ulica

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je izrazila žaljenje zbog slijepe ulice u koju je zapalo Vijeće sigurnosti u pogledu sirijskog pitanja, prenosi Hina.

"Odlučni smo pronaći učinkovita rješenja", dodala je britanska veleposlanica Karen Pierece.

SAD, Velika Britanija i Francuska napali su 14. travnja tri lokacije u Siriji povezane sa sirijskim programom kemijskog oružja. Najvažnija je bio istraživački centar u Barzahu za koji američki obavještajci smatraju da je sudjelovao u proizvodnji i testiranju kemijskog i biološkog oružja.

Asadov režim i njegov ruski saveznik odbili su svaku odgovornost za taj napad u kojem je smrtno stradalo više od 40 osoba. Ti napadi, o kojima je odluka donesena bez rezolucije VS-a pojačali su napetosti s Rusijom, koja je uz Sjedinjene Države, Francusku, Veliku Britaniju i Kinu stalna članica.

Moskva je od 2011. 12 puta uložila veto u Vijeću sigurnosti.

Ne propustite