NAUČNO DOKAZANO: Čudotvoran lijek protiv raka raste u vašem vrtu!

Porodica i zdravlje
NAUČNO DOKAZANO: Čudotvoran lijek protiv raka raste u vašem vrtu!
.

Istraživanje je provedeno belgijskom sveučilištu pod vodstvom Denisa Lafontainea, pokazalo je da narcis koji je poznat i  kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka, zaista može pomoći kod ove teške bolest.

narcis

Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima puno istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u europskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora.

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porijekla među kojima je i morfij, inače, poznat kao lijek protiv bolova, kinin (upotreba u liječenju malarije) i efedrin (sredstvo za liječenje plućnih bolesti). Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribosome koji su odgovorni za sintezu proteina.

Ipak, treba biti oprezan, jer studija je također  pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvjesticu ako se njegova stabljika žvače.

Ne propustite