AKTIVIRAJTE MOZAK: Ovo su stvari koje mogu popraviti vaše pamćenje

Zanimljivosti
AKTIVIRAJTE MOZAK: Ovo su stvari koje mogu popraviti vaše pamćenje
.

U današnjem svijetu smo zatrpani informacijama, obavezama i sitnicama koje nam odvlače pažnju. No, na svu sreću timovi naučnika širom svijeta redovno otključavaju nove tajne našeg uma i nove načine koji nam mogu pomoći da poboljšamo pamćenje.

Učenje stranog jezika

Bez obzira da li je osoba naučila strani jezik paralelno sa maternjim, ili u kasnijim fazama života – tokom online nastave, škole ili studiranja, istraživanja pokazuju da će ista imati nevjerojatne psihološke i fiziološke beneficije.

Šaranje po papiru

Ako slušate (dosadno) predavanje ili dosadan telefonski razgovor, velike su šanse da će vaš mozak odlutati i početi sanjariti, ali ako vam je bitno da isto predavanje ili razgovor zapamtite, jednostavan čin kao što je šaranje po papiru može spriječiti mozak da luta, te da ostane fokusiran na temu.

 Način na koji tretirate papir na kojem ste zapisali svoje misli

Ako svoju misao napišete na komad papira i zatim ga zgužvate i bacite u kantu, zašto očkujete da će iste misli mozak smatrati važnim? U jednoj studiji (Ohio State University), istraživači su otkrili da ovakvo ponašanje značajno utječe na našu psihu, te da bačen papir na kojem smo nešto zapisali stvara direktnu vezu sa mozgom, koji također odmah odbacuje misao.

Koncentrišite se na ono što želite zapamtiti najmanje 8 sekundi

Danas živimo u vremenu kada sve pokušavamo odraditi što brže, multitaskiramo, manje spavamo i onda se čudimo se što redovno zaboravljamo stvari.

Ako želimo da dugoročno zapamtimo neku novu informaciju, nauka kaže da je potrebno da se na nju koncentrišemo najmanje 8 sekundi – jer upravo je toliko potrebno hipokampusu da pošalje signal za pohranu informacije kao dugoročno pamćenje.

Fontovi teži za čitanje bolji su za pamćenje

Naučnici sa Princetona i Indiana University-ja su proveli dva različita eksperimenta u kojima su testirati efekat fonta na učenje (pamćenje). U jednom eksperimentu, sudionicima su dali 20 sekundi da pročitaju određeni tekst napisan Arial ili Comic Sans fontom. Utvrđeno je da se oni koji su čitali tekst napisan težim (Comic Sans fontom) 15 minuta kasnije mogu bolje prisjetiti teksta.

 

Ne propustite