10 skrivenih ljepota Evrope

Arhitektura i dizajn
10 skrivenih ljepota Evrope
Putovanja nikada nisu bila jeftinija i jednostavnija što nam daje savršenu priliku da odemo na neku destinaciju o kojoj dugo maštamo

Putovanja nikada nisu bila jeftinija i jednostavnija što nam daje savršenu priliku da odemo na neku destinaciju o kojoj dugo maštamo, piše Huffington Post. 

Ali umjesto uobičajenih destinacija poput Londona i Pariza, zašto ne otputovati na skrivenija mjesta koja su manje prometna, ali jednako lijepa?

Goreme, Turska

goreme

Stjenovita područja Goreme-a su zaista predivna zbog svojih prelijepih crkava, ali doživjeti ovo mjesto sa visine od nekoliko stotina metara iz balona je iskustvo koje ćete zauvijek pamtiti.
 
Torun, Poljska

torun

Ovaj gotički grad na obali rijeke je mnogo manje prometan od Varšave i Krakova, ima uspješnu kazališnu scenu i rodno je mjesto Kopernika. Mjesto koje morate posjetiti ukoliko se nađete u Torunu jeste muzej medenjaka, po čemu je i poznat ovaj poljski grad.  
 
Manarola, Italija

manarola

Otputujte u Manarolu, najstariji i drugi najmanji grad „Pet zemalja“, zbog svježih morskih plodova iz Ligurijskog mora, slatkog Sciacchetra vina i mira i tišine (autima je prolaz zabranjen). Da biste stigli do Manarole, sjednite na Pisa Centrale voz koji više puta na dan polazi iz bilo kojeg grada „Pet zemalja“ i košta manje od 10€.
 
Ikaria, Grčka

ikaria

Stanovnici ovog grčkog ostrva žive i do 100 godina. Posjetite Ikariju za vrijeme ljeta zbog panagiria, velikih festivala uoči raznih vjerskih praznika, koji se održavaju jednom ili dvaput sedmično između maja i oktobra. 
 
Hallstatt, Austrija

hallstatt

Nerijetko nazvano „austrijskim biserom“, ovo slikovito selo je okruženo rudnicima soli i karakteristično je po tome što nema automobila, što ga posjetiteljima čini fascinantnim.
 
Alesund, Norveška

alesund

Ako se nađete u Alesundu, posjetite park Atlantskog mora na Tuensetu, najvećem akvarijumu slane vode u sjevernoj Evropi. A ukoliko želite skijati na Sunnmore Alpama, posjetu odgodite za decembar.
 
Kotor, Crna Gora

kotor

Obalski grad, Kotor, je zapravo potopljeni kanjon rijeke. Ovaj osamljeni grad je okružen vapnenačkim stijenama i ima jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih starih gradova u svijetu. 
 
Piran, Slovenija

piran

Uske gotičke ulice prostiru se ovim historijskim slovenskim gradom. Ne zamarajte se udobnom obučom, grad je tako malen da ćete ga cijelog obići za 30 minuta.
 
Rovinj, Hrvatska

rovinj

Smješten na Jadranskom moru, Rovinj je aktivna ribolovačka luka i može se pohvaliti nevjerovatnom mediteranskom klimom. Blizu se nalaze i Brijuni, nacionalni park, gdje možete vidjeti antička rimska naselja i ostatke Bizantijske palače.
 
Porto, Portugal

porto

Iako je drugi najveći grad u Portugalu, Porto je često zasjenjen turistički razvijenim Lisabonom. Živahna kulturna scena i šarene zgrade bi vas trebale natjerati da razmislite dvaput. Posjetite Mercado do Bolhao, ogromni zatvoreni market gdje možete kupiti razne kulinarske slastice, od friško pečenog hljeba do riba koje su do par sati unazad plivale u Atlantiku.

Ne propustite