Stopala mogu biti odličan pokazatelj zdravlja: Ako imate OVE SIMPTOME odmah kod LJEKARA!

Porodica i zdravlje
Stopala mogu biti odličan pokazatelj zdravlja: Ako imate OVE SIMPTOME odmah kod LJEKARA!
.

Obratite pažnju na svoja stopala i sve što u njima osjećate. To mogu da budu samo trenutne neugodnosti, ali i znaci koji mogu da ukažu na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Povećanje nožnog prsta

Nagli rast nožnog palca koji je crven, nadražen i otekao zahteva hitnu medicinsku pomoć –poručuju stručnjacu – Tipični uzroci ovih manifestacija su giht, infekcije, artritis, ali može biti ili neka fizička ozljeda.

Bol u peti

Plantarni fasitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzrok snažnog bola u peti. Obično se pojavljuje kada ustajete iz kreveta, ili se dižete sa stolice. Može da se pogorša nošenjem preuske ili neodgovarajuće obuće, ali i zanemarivanjem laganih vježbi za istezanje mišića.

Žuti nokti

Promjena boje nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i „listanjem“ nokta, i(li) lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije.

Nedostatak dlačica na nožnim prstima

Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji.

Grčevi u stopalima

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak nervnih problema, ali mnogo češće je pokazatelj dehidracije, ili loše ishrane. Svakog dana, a posebno ako vježbate, pijte dovoljno tečnosti, a dobro bi bilo da povećate unos hrane bogate kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

Stopala su vam uvjek hladna

Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate „lijenu” štitnu žlezdu. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, naglo gojenje, ali i depresiju.

 

Ne propustite