NEĆETE VJEROVATI KAKO JE OBAMA NAZVAO TRUMPA: Djeluje tako uvjerljivo! (VIDEO)

Zanimljivosti
NEĆETE VJEROVATI KAKO JE OBAMA NAZVAO TRUMPA: Djeluje tako uvjerljivo! (VIDEO)
.

Da li se ikada zapitali postoje li toliko dobro napravljene videomontaže da ne možete razlikovati stvarnost od animacije? BuzzFeed producirao je video u kojem dokazuje da su i takve stvari zaista moguće.

Nakon 'Fake News', 'Alternative Facts', fotomontaža i čitanja tuđih misli i riječi na teleprompteru, dolazi posve novi i možda i najopasniji trend a zove se DeepFake.

Glavni akter ovog videa bivši je američki predsjednik  Barack Obama koji Trumpa naziva g***om, te ispaljuje niz sebi nesklonih izjava. Video izgleda jako dobro i precizno je napravljen, a njegovi autori navode kako im je za izradu bilo potrebno 56 sati uz tehnologiju aplikacije Fake App. Naravno, na njemu su radili profesionalci no dvije su stvari ključne za izvlačenje zaključaka:

– obavještajna tehnologija i struka godinama su ispred ovakvih platformi

– kroz godinu dana ovakve će videe svako moći napraviti u kućnoj radinosti

Uz bolju ili lošiju kvalitetu, ovisno o hardveru, softveru i umješnosti.

Doslovno više nećete moći vjerovati vlastitim očima i ušima. Stručnjaci smatraju da će već izbori 2020. godine poslužiti kao probni poligon za ovakve tehnike. Iako vrijedi i drugi puta napomenuti – možda je sve već duže vrijeme aktualno na višim vojnim i obavještajnim razinama.

Pogledajte video:

 

Ne propustite