SJAJAN TRIK KUHARA: Evo kako da pravilno pripremite pire krompir
Na kilogram krompira ide 240 ml punomasnog mlijeka i 250 g maslaca.
Krompire ogulite, isijecite na jednake komade pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati skrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bijela – krompir je spreman za kuvanje.
Ubacite ga u neslanu vodu zagrijanu na 72°C. Za to će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kuhajte krompire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procijedite i isperite u hladnoj vodi.
Ubacite ih u zavrelu posoljenu vodu i kuhajte dok se ne počnu raspadati. Koru krompira ubacite u mlijeko. Zakuhajte i sklonite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procijedite. Krompire propasirajte u posudi s maslacem isječenim na kockice.
Ako želite da bude veoma svilenkast, pire protisnite i kroz cjedilo. Dodajte procijeđeno vruće mlijeko i soli prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, u zavisnosti od vašeg ukusa.
Savršeni pire zahtijeva naučni pristup jer želimo da skrob ostane zarobljen u krompiru. Ako razbijemo te male granule, pire će biti gumast i ljepljiv. Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi ljepak za tapete.