IMATE PROMJENE NA DOJKAMA? Saznajte kada je vrijeme za uzbunu! (VIDEO)

Praktična žena
IMATE PROMJENE NA DOJKAMA? Saznajte kada je vrijeme za uzbunu! (VIDEO)
.

Svaka druga žena je u svom životu napipala kvržicu na grudima barem jednom, stoga prije nego počnete paničariti, morate znati da nisu sve kvržice zloćudni tumori.

Najčešće promjene na dojkama se događaju zbog:

-infekcije dojke ili mastitis – upala dojke izaziva simptome kao što su crvenilo, bol i edem, ali se može stvoriti i nenaglašena masa

-nastanka fibroadenoma – to su bezbolne kvržice koje se mogu opipati kao mali, glatki kamenčići. Često se pojavljuju kod mlađih žena i adolescentica te se mogu zamijeniti s nastankom raka.

0d

-traume stijenke prsnog koša ili napetosti mišića – ova bol se može pojaviti nakon teže tjelovježbe ili podizanja teških stvari, a zapravo se ne može povezati s bolestima dojke.

- hormonskih promjena – predmenstrualni ili postmenstrualni ciklički simptomi uključivat će povećanje, napetost ili bol u dojkama, pa se često može osjetiti i kvržica koja uglavnom prođe u roku nekoliko dana nakon što se ustabile hormoni.

Jedan od simptoma raka dojke je tvrda kvržica koja se ne može pomaknuti. Ovo dakako ne znači da je svaka takva pojavnost znak raka, ali je sigurno razlog za odlazak liječniku. Zadebljane kvržice koje su tvrde i ne mogu se pomaknuti ne sadrže vodu i masti kao one benigne. Ako ste osjetile nešto slično kvržici, odmah se obratite svom liječniku jer je rak dojke izliječiv u čak 99% slučajeva ako se neka abnormalnost otkrije na vrijeme.

Samopregled vam može spasiti život!

0d1

Samopregled dojki trebao bi se početi raditi od puberteta, svaki mjesec u prvom djelu ciklusa zato što su dojke tada najmekše. Nakon ovulacije dojke postanu gušće, dolazi do veće koncentracije hormona i tada nije dobro napraviti samopregled dojke.

U videu pogledajte kako ga napraviti pravilno:

 

Ne propustite