Okončana sjednica Doma naroda PSBiH

Bosna i Hercegovina
Okončana sjednica Doma naroda PSBiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH ne razmatra po hitnoj proceduri, kako je to predlagao Klub hrvatskih delegata, nego će ga razmatrati po skraćenom postupku.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH ne razmatra po hitnoj proceduri, kako je to predlagao Klub hrvatskih delegata, nego će ga razmatrati po skraćenom postupku.

Prilikom rasprave o proceduri, delegat Martin Raguž je ocijenio da je ovo jedan „važan zakon koji, temeljem presude Ustavnog suda, treba otkloniti sve nedoumice, dvojbe, kao i vakum koji postoji prvenstveno činjenicom da je Ustavni sud stavio i označio odredbe zakona koje nisu u skladu s Ustavom“, prenosi Fena.

- Na svojoj sjednici ipak ih nije definitivno otklonio, tako da nije nastao pravni vakum i još uvijek nije na djelu paraliza pravosudnog sustava, koja i dalje nije isključena, ukoliko se ne dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja koja trebaju ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH. Ali, isto tako, dovesti do rješenja koja će biti usklađena s najvišim međunarodnim standardima i osigurati da paraliza pravosudnog sustava, koja će limitirati borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i svih oblika korupcije i drugih oblika teškog kriminala, bude na djelu - kazao je Raguž.

Dodao je da bi najracionalnije bilo da ovaj zakon ide u redovitu proceduru i „da se svi uključimo, ne u blokadu, nego u mogućnost popravke i traženja rješenja koje će biti protočno kroz oba doma i koje će otkloniti mogućnost paralize“.

Delegat Sredoje Nović je kazao da se u Parlamentarnoj skupštini BiH „gotovo udomaćilo da što teži, složeniji, ozbiljniji zakon ide po hitnoj proceduri“.

Po njegovim riječima, danas imamo situaciju da o „ovako ozbiljnom, sistemskom zakonu, trebamo da po hitnom postupku glasamo i da se preglasavamo“, dodajući da je potpuno jasno da nema jedinstvenog stava u vezi s ovim zakonom.

- Za samo koji dan možemo očekivati sljedeći zakon iz Predstavničkog doma, koji dolazi u ovaj dom, i da i o njemu glasamo po hitnom postupku - kaza je Nović.

Naveo je da neće moći podržati da predloženi zakon ide po hitnom postupku.

- Ali, ako ima političke volje, ako ima uopšte volje među nama, ovaj zakon može u redovnoj proceduri da bude završen u najkraćem mogućem roku, narednih mjesec dana - smatra Nović.

Delegat Mario Karamatić je kazao da je činjenica da nismo ušli, ali da postoji velika mogućnost da uđemo u neki pravni vakum, „gdje bi se pojedine istrage obustavile, koje se odnose na djela terorizma, na djela korupcije...“

- Nekome očito odgovara da se te sve istrage stopiraju - kazao je Karamatić.

Činjenica jeste, dodao je on, da smo imali devet mjeseci, da se nije napravio gotvo nikakav pomak.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je kazao da su imali obavezu već nekoliko mjeseci da u parlamentarnoj proceduri usvoje izmjene i dopune Zakna o krivičnom postupku BiH, kojim bi se implementirala odluka Ustavnog suda  i omogućilo puno vršenje krivične nadležnosti na državnom nivou, uz istovremeno ispunjavanje međunarodnh standarda posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

- Zašto Vijeće ministara BiH do sad nije uputilo prijedlog ovakvih standarda i prijedlog koji ispunjava ove zahtjeve? Zašto radna grupa koju je imenovalo Vijeće ministara nije uradila svoj posao, zašto Vijeće ministara nije usvojilo prijedlog zakona? To bi trebalo da odgovori Vijeće ministara i nadležni ministar - smatra Genjac.

Ali, dodao je on, „ono što danas imamo na sjednici, to je zakon koji je predložen od Kluba delegata hrvatskog naroda, to je zakon koji ne ispunjava ove zahtjeve“.

- To je prijedlog jednog kluba i njega tako treba tretirati. Ovaj prijedlog umanjuje ingerencije državnog pravosuđa, ne ispunjava evropske standarde u pogledu borbe protiv korupcije i organiziranog krriminala i ovaj prijedlog, ako bi se usvojio, ne bi bio doprinos borbi protiv kriminala i korupcije, pogotovo krupnog kriminala - istaknuo je Genjac.

Napominjući da ima potrebe da se ovaj zakon donese hitno, „ali nikako zakon koji bi unazadio stanje“.

- Zato ćemo mi iz Kluba Bošnjaka biti danas protiv hitne procedure, a mislim da se u parlamentarnoj proceduri nalazi zakon koji ispunjava navedene zahtjeve i imat ćemo uskoro priliku da iskažemo svoj odnos prema tom zakonu - kazao je Genjac.

Dom naroda je danas, bez delegatske rasprave, usvojio nekoliko prijedloga zakona, među kojima i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH, koji je predložio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Delegati nisu prihvatili zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda za produženje roka za dostavljanje mišljenja o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, što znači da rok za dostavljanje mišljenja nije produžen, te se smatra da je zakonodavni postupak za ovaj zakon obustavljen.

Dom naroda je, između ostalog, usvojio Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu, te dao saglasnost na nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Ne propustite