SMANJITE ŠANSE OD DOBIVANJA RAKA DOJKE ZA ČAK 39%: Ovaj namaz čini čuda, bićete ODUŠEVLJENE!

Zdrav život
SMANJITE ŠANSE OD DOBIVANJA RAKA DOJKE ZA ČAK 39%: Ovaj namaz čini čuda, bićete ODUŠEVLJENE!
.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od devet hiljada djevojaka i mladih žena u sklopu istraživanja koje je provela Medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham, pokazalo je kako žene koje redovno jedu maslac od kikirikija ili lješnjaka, kao i druge izvore biljnih bjelančevina i masti mogu smanjiti šanse od dobijanja raka dojke za čak 39 odsto.

1462821-profimedia0366137855-1-ff

Medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham istraživali su prehrambene navike djevojaka od devet do 15 godina u periodu od 1996. do 2001. godine.

Kasnije, od 2005. do 2010. godine iste su ispitanice odgovarale da li im je biopsijom dijagnostikovana benigna bolest dojki.

Naučnici su došli do zaključka da su djevojke koje su jele dvije porcije maslaca od kikirikija nedjeljno imale čak 39 odsto manju vjerovatnoću da će do 30. godine razviti neki oblik dobroćudne bolesti dojke.

rak-dojke

"Ovo istraživanje dokazuje da maslac od kikirikija može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja raka dojke kod žena", kaže Grejem Koldik, s Medicinskog univerziteta u Vašingtonu.

Savjetuje se da djevojke trebaju konzumirati dvaput nedjeljno po 30 grama maslaca od kikirikija uz uobičajenu ishranu.

"U slučaju da su alergične na kikiriki, mogu jesti i maslac od lješnjaka. Istraživali smo i uticaje pasulja, sočiva i soje - ostalih izvora biljnih belančevina i masti - te smo takođe primetili povoljan učinak. Za one koji su alergični na orašaste plodove postoje mnoge alternative", objašnjava Koldik.

 

Ne propustite