INTERVJU/ ŠEJLA GLINAC ZA NOVI.BA: Nema tog talenta koji će bez mnogo rada napraviti nešto više od prosječnog

Aktuelno
INTERVJU/ ŠEJLA GLINAC ZA NOVI.BA: Nema tog talenta koji će bez mnogo rada napraviti nešto više od prosječnog
.

Muzika je njen život, a violina ljubav koja raste iz dana u dan. 

Šejla Glinac je djevojka koja svojim talentom publiku ostavlja bez daha. Trenutno je na Master studiju u Švedskoj na Lund univerzitetu.  

Samo za Novi.ba govori o  impresijama od samog dolaska na Master studij,  o svojim planovima, a kratko  je prokomentarisala odnos prema muzici i kulturi u našoj zemlji. 

O čemu smo još razgovarali sa Šejlom otkrijte u nastavku. 

Novi.ba: Studirate  Master program u  Švedskoj na Lund univerzitetu, muzičke akademije Malmö, kakve impresije nosite od samog dolaska, te kako je studirati van granica Bosne i Hercegovine?

ŠEJLA GLINAC: Master program je prije svega kvalitetno osmišljen i u detalje programski definisan.

Ono što se meni najviše svidjelo jeste veliki broj koncerata koje smo svirali, sa gostujućim vrhunskim dirigentima koji su za kratko vrijeme uspijevali sa nama uvježbati veoma zahtjevna djela.

Mogu se pohvaliti da sam bila koncert majstor sto mi je imponovalo, ali i nosilo veliku odgovornost. Red, rad i disciplina su odlike koje karakterišu ovaj Univerzitet, a što je meni odgovaralo i nije mi predstavljalo problem nego naprotiv, samo me je dodatno gradilo i ispunjavalo na putu ka visokom profesionalizmu.

Najveće bogatstvo su kadrovi koji su angažovani iz različitih zemalja, ali isto tako i studenti iz različitih dijelova svijeta sa kojima sam ostvarila nezaboravna prijateljstva.

sejla6

Novi.ba:  Violinu ste počeli da svirate još kao djevojčica. Kako ste se odlučili baš za taj instrument, šta je to što Vas je privuklo violini tada, a i danas?

ŠEJLA GLINAC: Zvuk violine jednom kada čujete dovoljno je da se totalno zaljubite u nju, a ta ljubav raste iz dana u dan i biva sve jača. S obzirom da dolazim iz porodice u kojoj se muzika gajila i samim tim jer je moja majka profesor muzike, uvijek je predstavljala simbol naše porodice, nije bilo ni malo strano da nastavim tim vodama.

Zajedno sa roditeljima bih posjećivala klasične koncerte, a jedan od njih je bio i presudan za nastavak mog daljnjeg školovanja. Bio je to koncert vrhunskog violiniste Asima Delibegovića u Narodnom pozorištu Tuzla. Svirao je Četri godišnja doba (Vivaldi) uz pratnju orkestra iz Francuske.

Novi.ba:  Koliko je talenat bitan za uspjeh, a koliko naporan rad?

ŠEJLA GLINAC:  Nema tog talenta koji će bez mnogo rada napraviti nešto više od prosječnog.

Rad je tajna uspjeha, a talenat može da ima više veze sa emocijom koju umjetnik ispoljava i lakoćom kojom postize rezultat. I jedno i drugo nije dovoljno bez jake motivacije.

sejla1

Novi.ba:  Kako biste ukratko definisali muziku?

ŠEJLA GLINAC:  Nema adekvatne definicije koja je prikladna da opiše emociju ljudskog bića od same muzike. To se ne definiše, to se individualno osjeća.

Novi.ba:  Već duže vrijeme na našim prostorima suvereno vlada turbofolk, šta bismo trebali uraditi, da bismo postepeno počeli da podižemo nivo muzičke kulture?

ŠEJLA GLINAC:  Odnos prema kulturi bi za svaku zemlju trebao biti veoma važan. Umjetnost bi trebala imati posebno mjesto jer iziskuje veliki rad, talenat i istrajnost, ali je na veoma niskom nivou.

Najbolji pokazatelj su veoma mizerna izdvajanja za kulturu i umjetnost, onda nas ne treba čuditi što nam je turbo folk na mala vrata ušao i kroz neovisne medije došao do velikog broja slušalaca koji se jednostavno nisu mogli oduprijeti lakim notama.

Publiku za slušanje kvalitetne, umjetničke muzike treba odgajati od malih nogu, a mi smo, kao društvo, dosta toga propustili i propuštamo. To ne znači da treba odustati, naprotiv.

Novim generacijama koje dolaze bi trebalo nuditi kvalitet i educirati ih o tome kako prepoznati kvalitetnu muziku i ne slušati šund.

sejla4

Novi.ba:  Kakvu muziku volite da slušate privatno i koji su Vaši muzički uzori?

ŠEJLA GLINAC: Moja dva velika uzora, dvije dame, Aretha Franklin i Nora Jones.

Novi.ba:  Šta je najbitnije znati kada se počinjete baviti muzikom? Koje savjete imate za mlade muzičare?

ŠEJLA GLINAC: Tražite sebe u u muzici, ne kopirajte nikoga ali se ugledajte na svjetska imena. Za malu raju koja je već u procesu vježbanja poručujem:´´vježbajte sporo´´. (smijeh)

sejla2

Novi.ba: Koji su Vaši budući planovi, prema kojim ciljevima stremite, te koje biste poruke poslali mladim ljudima u BiH?

ŠEJLA GLINAC: Cilj mi je raditi sa muzikom i prenositi stečeno znanje, a tu je i mnogo koncerata i putovanja koje zasigurno planiram.

Ne propustite