Sušić za ugledni list: Ovo je dobra sezona za PSG koji se ipak ne može porediti s mojom tadašnjom ekipom!

Fudbal
Sušić za ugledni list: Ovo je dobra sezona za PSG koji se ipak ne može porediti s mojom tadašnjom ekipom!
.

Safet Sušić Pape zlatnim slovima će biti upisan u historiju bosanskohercegovačkog fubala. Prvo, kao naš najbolji igrač svih vremena (zvanično), a onda i kao selektor koji nas je dosad jedini odveo na jedno veliko takmičenje. Fudbalska bajka koja je započela u rodnim Zavidovićima preko Koševa nastavljena je pod reflektorima jednog od najljepših evropskih gradova, Pariza.

Upravo u Ajfelovom gradu Pape je odigrao čak osam godina, od daleke 1983. do 1991. I postao legenda, otišao u "besmrtne". Mnogi nažalost u Bosni i Hercegovini bez ikakvog opravdanog razloga sputavaju njegov uspjeh, pa reda radi spomenimo da je bivši as Sarajeva 2010. godine proglašen najboljim igračem u historiji PSG-a, a dvije godine kasnije i najboljim stranim fudbalerom u Francuskoj svih vremena. Znači prije jednog Ronaldinha, Georgea Weaha (osvajača Zlatne lopte) i inih drugih vrhunskih zvijezda.

Samim dolaskom Safet je naprosto zaludio grad ljubavi, natjerao sve da se zaljube u njegovu neponovljivu magiju. Rezultat toga bila je i prva šampionska titula za dotad ne baš uspješni PSG 1986. godine. Pape je nedavno proslavio 63. rođendan, a ugledni "Le Parisien" obavio je intervju s njim povodom historijske titule Parižana.

pape

PSG je u nedjelju navečer deklasirao Monaco sa čak 7:1 i tako došao do sedme šampionske titule u historiji kluba, a Sušić tvrdi da se ovaj PSG ni po čemu ne može porediti s onim za koji je svojevremeno nastupao i briljirao.

"Sjećam se te sezone 1985/86. kada smo osvojili titulu, koja je bila posebna. Bila je to prva titula PSG-a u historiji, a nismo bili favoriti. Mnogi su favorizovali Nantes, ali smo imali dobar početak sezone i u prvom kolu savladali Bastiju sa 4:2 na Korzici. Od početka prvenstva smo vodili na tabeli ispred Nantesa i uspjeli smo sačuvati prednost", prisjetio se Pape lijepih trenutaka pa nastavio: "Trenutni PSG se ne može porediti s onim za koji sam ja igrao. U moje vrijeme, klubovi su imali pravo na samo dva stranca, a pogledajte kako to danas izgleda. PSG je sada daleko jači nego tada i više nije iznenađenje kada postane prvak Francuske. Zapravo je to sasvim logično i normalno kada se sve okolnosti uzmu u obzir. Prošle sezone PSG nije bio šampion jer je Monaco stvarno odigrao savršenu sezonu".

psg

Popularni Pape smatra da osvajanje trofeja samo u Francuskoj nije dovoljno da se opravdaju enormne količine uloženog novca.

"PSG je već osvojio dva trofeja u Francuskoj ove sezone, ali po meni to nije dovoljno. Znam da je cilj bio Liga prvaka, a eliminacija u osmini finala je svakako neuspjeh. Jeste da je PSG imao nesreću da se sastane s Real Madridom, ali svejedno. Ovo je za PSG dobra sezona, ništa više od toga", jasan je bivši bh. selektor. Sigurno da ni čuveni glumac Jean-Paul Belmondo više s istom strašću ne posmatra fudbal u Parizu, kako je to činio dok je igrao fenomenalni momak iz Zavidovića.

Safet Sušić je, prema neslužbenim podacima, za PSG odigrao 287 utakmica i postigao 67 golova a pored titule prvaka osvojio je i Kup Francuske u sezoni 1982/1983. Međutim, vratimo se tužnoj svakodnevnici. Najbolji fudbaler BiH svih vremena i čovjek koji nas je po prvi put odveo na Mundijal. Od heroja prebrzo je postao tragičar, čovjek nepoženjan u bh. javosti. Možda su novinari i ljubitelji fudbala bili nepošteni prema legendi Koševa, neki su se sigurno i ogriješili, ali Pape je ipak ostao gospodin.

susic

U prvim kvalifikacijama u kojim nas je vodio bili smo na korak od senzacije i plasmana na EURO, ali nas je nesretni penal u Francuskoj koštao plasmana. Međutim, sve smo naplatili u narednom ciklusu, kada smo zahvaljujući Zmajevima i Papetu vidjeli Brazil, Mundijal i Maracanu. Nikada neću zaboraviti sarajevsku pressicu kada je saopštio spisak za Mundijal, kada je najavio da tada popirlično anonimni Muhamed Bešić jedini u našim redovima može zaustaviti planetarnu zvijezdu – Lionela Messija. Pojedine kolege novinari zlokobno su se osmjehivali i pitali se da li je ovaj čovjek normalan...Međutim, vrlo brzo ih je razuvjerio, već na otvaranju Mundijala, kada smo poprilično nesretno poraženi od favorizirane Argentine, kasnijeg finaliste.

Upravo u tom susretu svijet je saznao za našeg Mumeta. Ali, većina je smatrala da Pape pojma nema. Facebook menadžeri tako tvrde i danas, ali ja ću mu biti zahvalan do kraja života. Doživio sam da na stadionu kakav je Maracana čujemo našu himnu, da Vedator pogodi u tom susretu protiv Gaučosa, da Argentinci strepe od eventualnog izjednačenja.  Nepravda se surovo poigrala u narednom kolu s nama, ali i Papetom. Naime, u meču s Nigerijom kod 0:0 poništen nam je čist gol, a upravo zahvaljujući tome nismo vidjeli drugi krug.

Nakon Mundijala, pred Sušićem je bio najteži zadatak u životu, teži nego što je imao protiv odbrana Crvene zvezde, Partizana, Hajduka, Marseillea, Argentine, Rumunije, Italije i mnogih drugih. Nije izdržao, smijenjen je pod pritiskom javnosti. Nevjerovatno koliko je samo negativne energije bilo u tim trenucima. Papetu se zamjeralo sve i svašta, pa i to što je najbolji fudbaler u historiji bh. fudbala (zvanično), što je igrao za Sarajevo, a ne za neki drugi bh. klub, što u selekciju zove amidžića, što nije pozvao igrače koji su imali više minuta u repki nego u svojim klubovima posljednjih godina (Rahimić, Stevanović, Zahirović...). 

Još od Sušićevog dolaska na čelo Zmajeva mnogi su žalili za "domoljubom" Ćirom Blaževićem, prigovarali Papetu da je tu samo zbog para, da ne voli Bosnu... Pape, izvini u ime svih njih, nisu znali šta rade i pričaju. Nikad, ali nikad dok živim neću zaboraviti njegove suze u Parizu, kada smo s domaćinima odigrali 1:1 i ostali bez plasmana na EURO. Tu se vidjelo ko je Safet Sušić Pape. Zar možemo zaboraviti noć s 15. na 16. oktobar kad doslovno niko nije spavao. Zmajevi su bili u Brazilu. Safet nas je itekako zadužio i licemjerno je da se na onakav način otjera. Mada je imao grešaka, to ne sporim. Nisam fudbalski stručnjak i u to neću ulaziti.

susic-safet

Ipak, dok živimo sjećat ćemo se prvog selektora koji nas je odveo na neko veliko takmičenje. To se zaboraviti ne može. Nevjerovatno mi zvuči činjenica da je više cijenjen u regionu, pogotovo u Francuskoj, nego ovdje u svojoj Bosni. Zato, za one neupućene, objavit ću i kratku njegovu biografiju, mada bi se o Saji moglo pisati danima. 

Safet Sušić Pape rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima. Jedan je od najboljih fudbalera Evrope i svijeta u svojoj generaciji. Karijeru je započeo u Krivaji iz Zavidovića, gdje je već sa 16 godina počeo igrati u prvom timu. Sezonu 1972./73. počeo je kao igrač FK Sarajevo, za čiji prvi tim je debitovao 3. avgusta 1973. Tada su definitivno nastupili nezaboravni dani kako za Safeta, tako i za navijače tima s Koševa. Naime, u sljedećih desetak godina, i 350 odigranih utakmica, Safet je za bordo tim postigao oko 250 golova, asistirao u bezbroj situacija i predriblao na stotine protivnika.

Za reprezentaciju SFRJ Sušić je debitovao 5. oktobra 1977. u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola. Na sljedećoj utakmici, protiv Rumunije u Bukureštu, postiže prvi hat-trick, a nezaboravne su njegove partije i protiv velesila kakve su bile Italija i Argentina. U oba ta navrata ubilježio je po tri gola, što je predstavljalo debi u reprezentaciji koji još nije zabilježen! 

Dobitnik je i "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1981.", a oduševljavao je i u dresu PSG-a. Mnogi i danas se s ponosom prisjete Papeta i njegove magije kojom je očarao Pariz. Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da zaigra za Bosnu i Hercegovinu.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite