PAŽLJIVO POGLEDAJTE PROSTOR IZMEĐU NOŽNIH PRSTIJU: Ovo bi vam moglo spasiti život

Porodica i zdravlje
PAŽLJIVO POGLEDAJTE PROSTOR IZMEĐU NOŽNIH PRSTIJU: Ovo bi vam moglo spasiti život
.

Prostor između nožnih prstiju često ostaje zanemaren. 

No, to može biti vrlo opasno. 

Prostor između nožnih prstiju je potrebno s vremena na vrijeme provjeriti zbog zdravstvenih razloga.

Svi znate da neki mladeži mogu postati potencijalni rak (melanom).

Melanom je najrjeđi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji. Melanome nije lako prepoznati na prvi pogled jer često izgledaju slično kao mladeži.

mladez

Svi mladeži izgledaju prilično slično i imaju sličan oblik i boje. Ukoliko se pojavi nova promjena koja izgleda različito od odraslih, ona je sumnjiva. Ovo se zove “znak ružnog pačeta”.

Simptomi kao što su svrab i krvarenje su glavni znak maligniteta. Pojava bilo koje nove promjene na koži koja je prethodno izgledala normalno kod pacijenata starijih od 40 godina se smatra sumnjivom, te takav pacijent mora obavezno da se konsultuje sa dermatologom.

noge

Melanom može da se javi bilo gdje na koži, ali se najčešće nalaze na koži grudnog koša i na nogama. Nastaju na prethodno zdravoj koži, ali kod oko 30% pacijenata mogu da se jave na mjestu prethodnog mladeža.

Melanom nije tako veliki problem ako se primijeti na vrijeme. S toga redovno provjerite područje između nožnih prstiju, ako postoji izbočina ili vidite da se pojavio mladež. Ako primijetite promjene, otiđite odmah kod liječnika. 

 

Ne propustite