KOMENTAR DANA/Analitičar za spoljnu politiku Mirko Dautović: Zapad nije spreman da se uključi u borbu oko Sirije, ona je prepuštena Rusiji

Aktuelno
KOMENTAR DANA/Analitičar za spoljnu politiku Mirko Dautović: Zapad nije spreman da se uključi u borbu oko Sirije, ona je prepuštena Rusiji
.

Napad gasom u sirijskom gradu Dumi doveo je do pojačinih tenzijama na relaciji Zapada sa jedne, i Sirije, Rusije i Irana sa druge strane.

Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikim Britanijom 14. aprila započele su vojnu operaciju protiv Sirije, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u Siriji.

Kontaktirali smo analitičara za spoljnu politiku Mirka Dautovića, koji trenutno boravi u Libanu. 

"Napadi koje su SAD, Francuska, i Velika Britanija izveli su bili vrlo ograničenog dejstva. Samo tri lokacije u Siriji su gađane i koliko se čini, niko nije poginuo od tih dejstava. Vjerovatno se radi o tome da su SAD obavijestile Rusiju gdje će napadi biti izvedeni, kako bi Rusija povukla na vrijeme svoje vojnike sa tih meta, ukoliko ih je imala tamo.

Ovo je, po mom mišljenju, dokaz da zapadni saveznici ne žele nikakav konflikt sa Rusijom, niti žele da Rusiju dovedu do toga da mora da izvrši odmazdu za eventualnu smrt ijednog svog vojnika. 

Također, ovi napadi su bili izvedeni u jednom talasu prije tri dana, i prestali su. Nisu dio bilo kakve strategije, već su puka one-time odmazda za napad hemijskim oružijem u Dumi.

Zapad smatra sebe u obavezi da djeluje kada se desi napad hemijskim oružijem, a na ovaj način ispunjava tu samonametnutu moralnu obavezu. Istovremeno, izvedena je na takav način da neće uticati na tok rata, neće ugroziti ni Rusiju ni snage Bašara al-Asada. Svi mogu da se bolje osjećaju, jer su "uradili nešto", "nisu sjedili skrštenih ruku", i ispunili su prijetnje svojih "crvenih linija".

sirija-istocna-gouta-xinha

Uprkos tvrdnjama francuskog predsjednika Makrona da je ubijedio američkog predsjednika da ne povlači američke snage iz zone koju kontrolišu Kurdi, Sara Hakabi, potparolka Bijele kuće je jučer potvrdila da će se povlačenje američkih trupa nastaviti. 

Iako naizgled kontradiktorna napadima krstarećim raketama prije tri dana, ovo svjedoči o nespremnosti Zapada da se zaista uključi u borbu oko Sirije. Ona je prepuštena Rusiji, dokle god se osvajanje odvija na način koji neće izazvati zapadnjački moralni refleks da se zaštite slabiji od prevelikih ratnih zločina.

Nemoguće je reći šta se tačno desilo u Dumi i ko je izveo napad hemijskim oružijem. Ruska pozicija se mijenjala od toga da se napad u Dumi nije ni desio, do toga da su ga iscenirali "Bijeli šljemovi", a po nahođenju Velike Britanije. Ova optužba protiv perfidnog Albiona možda stoji u nekakvoj vezi sa trovanjem Sergeja Skripala, ali to je čisto nagađanje. Delegacija Organizacije za zabranu hemijskog oružja bi trebalo da stigne u Dumi uskoro, koja je sada, izgleda, pod kontrolom Asadovih snaga.

Ni zapadni saveznici ni Rusija ne žele da ovaj sukob eskalira i, kao što sam opisao na početku, svi poduzimaju mjere da se igra na sigurno, i nipošto povrijedi druga strana. Vojne mjere koje Zapad sprovodi, i nove sankcije koje uvodi protiv Rusije, su tu da podsjećaju Rusiju da će, ako se napad hemijskim oružijem opet desi, Zapad opet vojno reagovati. 

Ali je potpuno očito da nikome nije stalo da se zaoštre odnosi sa Rusijom.

Prije me brine moguća eskalacija konflikta između Izraela i Irana, čiji je Damask saveznik. Izrael je vrlo vjerovatno prije dvije nedjelje izveo pravi vojni udar u Siriji, u kojem je poginulo nekoliko pripadnika sirijske vojske. Izbijanje tog sukoba bi primoralo SAD da se umiješaju, a reakciju Rusije u takvom trenutku je nemoguće predvidjeti."

Ne propustite