Zvizdić: BiH se nalazi nadomak dobivanja kandidatskog statusa

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: BiH se nalazi nadomak dobivanja kandidatskog statusa
.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, povodom tri godine rada aktuelnog saziva Vijeća ministara, kazao da je BiH u posljednje tri godine napravila izuzetan napredak na putu evropskih integracija, prenosi Fena. 

- Realizirali smo sve naše obaveze sa evropske agende Bosne i Hercegovine i u ovom trenutku, osim eventualno dopunskih pitanja koja ćemo dobiti, mi nemamo drugih uvjeta. Dakle, nalazimo se pred kandidatskim statusom i to je svakako jedan od najvećih uspjeha - smatra Zvizdić.  

Po njegovim riječima, ako se nastavi ovom dinamikom, može se sasvim optimistično reći da BiH, u skladu s novom strategijom Evropske unije, sasvim sigurno može stići dinamiku evropskih integracija našeg regiona, pa i završiti proces svih pregovaračkih poglavlja do 2025. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, govoreći o radu te institucije u protekle tri godine, ocijenio da je riječ o Vijeću ministara koje je u razdoblju od postojanja Vijeća ministara bilo daleko najaktivnije, redovno je održavalo sjednice i što je najvažnije uspjeli su sačuvati međusobno povjerenje, poštovanje.

- Uspjeli smo sačuvati princip donošenja odluka na bazi relevntnih, stvarnih činjenica i argumenata i bilo smo i ostali u ovim turbulentim političkim i drugim okolnostima i odnosima, zaista jedna stručna ili institucionalna oaza koja je na kvalitetan i uspješan način radila svoje poslove - kazao  je Zvizdić.

Po njegovim riječima, od 2015. godine do danas praktično se svi parametri nalaze u uzlaznoj liniji. Istaknuo je potpunu opredjeljenost institucije na čijem je čelu za evropske integracije, potpunu posvećenost svih ministarstava, agencija i drugih državnih institucija da aktivno rade na realizaciji aktivnosti koje su značajno unaprijedile evropske integracije i postavile BiH na tračnice EU.

- Naša linija vodilja je bila posvećenost implementaciji reformi. Fokusirali smo se na ključni cilj, kada govorimo o evropskim integracijama, a to je dobivanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU. Htjeli smo, i u tome smo potpuno uspjeli, da izbjegnemo situaciju u kojoj se svaka tema maksimalno politizira na bazi dnevne politike - kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da su do sada realizirane „sve naše obaveze sa evropske agende BiH i BiH se nalazi nadomak dobivanja kandidatskog statusa, što je ključni, najvažniji vanjskopolitički cilj BiH u ovome trenutku“.

Naveo je i uspješnu realizaciju Ekonomske reformske agende za nivou BiH. Ona je u ovom trenutku realizirana u procentu većem od 80 posto.

- Ostalo je još samo četiri ili pet, od 34 planirane mjere, sve druge mjere su realizirane ili se kontinuirano prate. Od preostalih mjera, ono što je važno i značajno, što još nismo završili, ali pripremamo te dokumente, jeste inovirana strategija reforme javne uprave, koja se nalazi u završnoj fazi i za koju očekujemo da će biti usvojena na Vijeću ministara u narednih mjesec dana. Također tu je i zakon o državnim službenicima koji se isto tako nalazi u jednoj od finalnih faza izrade - kazao je Zvizdić, te dodao da su sve druge važne zakone, aktivnosti i strateške dokumente završili.

 Zvizdić je spomenuo i uspješno realiziranje odgovora na Upitnik Evropske komisije.

- Paralelno s tim, nastavili smo raditi na onim projektima koji su bili vezani za povlačenje fondova. Zbog neusvajanja strategija, BiH na žalost, umjesto više od 600 miliona eura za period 2014-2020. godina, uspjela je povući samo 166 miliona eura. Gubitak je skoro 500 miliona eura, jer nismo imali usvojene četiri strategije - naveo je Zvizdić, te podsjetio da su u međuvremenu usvojene tri.

Doda je da je strategija energetike, što se tiče nivoa Vijeća ministara, spremna, završena i ona „već dugi niz mjeseci čeka mišljenje nižih nivoa vlasti“.

Podsjetio je da su strategije koje su usvojene, omogućile „da značajnije povlačimo fondove“.

Zvizdić je istaknuo da rezultati koji su postignuti "nisu samo uspjesi ovoga Vijeća ministara BiH, ovo je zajednički uspjeh i zajednička koordinacija rada Vijeća ministara sa svim drugim nivoima vlasti“.

Naveo je da u posljednje tri-četiri godine imamo značajan rast izvoza, u prošloj godini on je bio preko 17 posto, pokrivenost uvoza izvozom je prvi put dosegla cifru od 63 posto, a obim vanjskotrgovinske razmjene se približava iznosu od 30 milijardi KM.

- Prema podacima ovlaštenih agencija, u BiH je u zadnje tri godine broj novih radnih mjesta premašio nekih 48.600, dakle približavamo se broju od skoro 50.000 novootvorenih radnih mjesta - kazao je Zvizdić.

 Što se tiče regionalne saradnje, naveo je da je želja da se i dalje unaprijede odnosi sa susjedima.

- Želimo da nastavimo sa realizacijom jednog cilja, a to je naš dalji odnos i saradnja sa NATO-paktom. Ponavljam da postoji konsenzus o aktivaciji MAP-a. Niko iz Vijeća ministara BiH nije nikada govorio o članstvu u NATO paktu. Kada dođe vrijeme za to mi ćemo o tome ozbiljno diskutovati i nadam se postići konsenzus - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ponovio je da postoji konsenzus u vezi sa MAP-om.

- Naslijedili smo teško stanje. Skoro ni jedna od 63, odnosno sada 57 lokacija, nije bila uknjižena. Zahvaljujući Predsjedništvu BiH usvojen je Pregled odbrane, a zahvaljujući vrlo izraženoj agilnosti i radu Ministarstva odbrane BiH, uspjeli smo uknjižiti više od 30 lokacija, tačnije 33. Time smo kredibilno realizirali uvjet koji smo obećali prije nekoliko mjeseci na sastanku u Briselu. Dakle, Pregled odbrane plus preko 50 posto ukupnih lokacija, od čega sve lokacije na nivou Federacije. Uistinu očekujemo da će doći do aktivacije MAP-a za BiH - naveo je Zvizdić.

Ocijenio je da aktivacija MAP-a i dobivanje kandidatskog statusa znače dva ogromna iskoraka za BiH.

 

Ne propustite