VITAMIN KOJI SPRIJEČAVA KARCINOM, A MNOGIMA NEDOSTAJE: Da li VI patite od nedostatka vitamina D

Porodica i zdravlje
VITAMIN KOJI SPRIJEČAVA KARCINOM, A MNOGIMA NEDOSTAJE: Da li VI patite od nedostatka vitamina D
.

Vitamin D je stoga veoma važan vitamin, a boravak na suncu eliminirat će nedostatak ovog vitamina kod djece. Nažalost, kod ozbiljnog nedostatka ovog vitamina, potrebna je ujedinjena snaga dodataka prehrani, boravak na suncu te hrana kao izvor vitamina D kako bi se u potpunosti nadomjestio nedostatak.

Poznato je da vitamin D omogućuje jake kosti jer pomaže tijelu apsorbirati kalcij u prehrani, dok za osobe koje nisu provodile dovoljno vremena na suncu ili unosile vitamin D postoji rizik od osteoporoze. Ovi simptomi upućuju na nedostatak ovog vitamina!

Vitamin D je neophodan za zdravlje organizma i spriječava razvoj opakih bolesti, a evo koji simptomi ukazuju na njegov nedostatak, piše “Lepa & srećna“.

Ovaj vitamin funkcioniše poput hormona i važan je za pravilno funkcionisanje ćelija, pa je tako nauka dokazala da vitamin D može da smanji rizik od malignih oboljenja. Naša koža proizvodi vitamin D dok smo izloženi sunčevoj svjetlosti, a određena količina vitamina unosi se i konzumacijom ribljeg ulja i mliječnih proizvoda.

Istraživanja dokazuju da oko bilion ljudi na svijetu pati od nedostatka vitamina D, a najugroženiji su oni koji imaju tamniju kožu, starije i gojazne osobe, oni koji ne jedu mliječne proizvode i ribu i osobe koje su malo izložene zracima Sunca.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D su: česte prehlade, pospanost i konstantan umor, bol u kostima i leđima, depresija, sporije zarastanje rana, opadanje kose i bol u mišićima.

Da biste nadoknadili nedostatak vitamina D u jelovnik unesite više hrane bogate ovim vitaminom ili ga uzimajte u vidu tableta kao dodatak ishrani.

Ne propustite