KCUS: Za nedostatak citostatika odgovoran Federalni zavod zdravstvenog osiguranja

Bosna i Hercegovina
KCUS: Za nedostatak citostatika odgovoran Federalni zavod zdravstvenog osiguranja
.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saopćio je danas da nema nikakav uticaj na nabavku citostatika i poziva Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (FZZOiR) da svoje obaveze izvršava.

- Pojedini citostatici za onkološke pacijente oboljele od karcinoma, a koje nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, nedostaju na KCUS - u. Zbog toga 30 pacijenata oboljelih od karcinoma ne mogu primiti terapiju na Klinici za onkologiju - navodi se u saopćenju.

Kako ističu, KCUS nema uticaja na kupovinu citostatika. Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

- Dakle, FZZOiR provodi postupke javnih nabavki za citostatike, pa ih nakon nabavke dostavlja Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji samo aplicira te citostatike bolesnicima . stoji u saopćenju.

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, već tri sedmice nedostaju Cisplatin, Gemzar, Vinkristin, Bleocin, Metotrexat, te lijek Taxotera (od 16. aprila 2018.godine), a pacijenti se privatno snalaze ili čekaju.

 

Ne propustite