NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Gorivo poskupilo, evo i za koliko

Aktuelno
NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Gorivo poskupilo, evo i za koliko
.

Gorivo i gas na pojedinim benzinskim stanicama u Republici Srpskoj poskupjeli su za sedam feninga po litru, a i ostale će uskoro krenuti tim putem.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS pojašnjavaju da su nove cijene rezultat poskupljenja barela sirove nafte na svjetskom tržištu.

Saša Ćejić, iz pomenute grupacije, potvrdio je da je došlo do skoka cijene sirovog barela nafte na svjetskoj berzi sa 67 na 72 dolora.

"Na svjetskoj berzi sirova nafta je poskupjela, zbog čega će litar benzina ili dizela iznositi oko 2,15-2,16 KM", rekao je Ćejić i naglasio da će u sljedećih nekoliko dana doći do poskupljenja goriva na svim benzinskim stanicama za sedam feninga.

Rafinerije u okruženju su, prema njegovim riječima, digle cijenu benzina i dizela za sedam feninga, a uzrok poskupljenje je cijena na svjetskom tržištu.

"Ko nije imao zalihe goriva, već je digao cijene, jer je gorivo kupio po novoj cijeni. Onaj ko trenutno na raspolaganju ima zalihe goriva, cijenu još nije digao, ali će to uskoro učiniti", objašnjava Ćejić.

Vjest o novom poskupljenju goriva među vozačima proširila se munjevitom brzinom, zbog čega su se juče prilikom dolaska na neke od benzinskih stanica prvo informasali da li je i za koliko došlo do poskupljenja određenih vrsta goriva.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banjaluka, kazao je da je RS u toku prošle godine u regionu imala najjeftinije gorivo, kao i to da sada ima skuplje gorivo i od Austrije.

"Po cijeni goriva sada smo u nivou sa Srbijom i Hrvatskom. Kada pogledate kolike su plate kod njih u odnosu na naše, onda je gorivo preskupo za naše građane. Ovo će dovesti do toga da osnovne životne namirnice poskupe, jer je već došlo do poskupljenja žitarica", ističe Srdić.

Zadnje poskupljenje goriva bilo je 1. februara ove godine, kada je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o akcizama BiH, te je cijena goriva skočila za oko 18 feninga po litru.

Cijene na pumpama prije poskupljenja

benzin 95 2,11 - 2,13

benzin 98 2,12 - 2,27

euro dizel 4 2,11 - 2,12

euro dizel 5 2,11 - 2,14

auto-gas 1,11 - 1,13

Ne propustite