RUSKI RECEPT PROTIV PUŠENJA: Ubijte želju za cigaretama ZAUVIJEK, evo kako!

Porodica i zdravlje
RUSKI RECEPT PROTIV PUŠENJA: Ubijte želju za cigaretama ZAUVIJEK, evo kako!
.

Hemijski sastav duhanskog dima je veoma složen, jer se u njemu nalazi oko 1400različitih supstanci.

Među njima su najotrovniji:

  •     nikotin,
  •     bronhijski nadražljivci,
  •     ugljični oksidi, i
  •     katrani.

Nikotin je vrlo otrovan za nervni sistem, pluća, srce i krvne sudove. Samo jedna kap ove tvari je dovoljna da ubije psa. Bronhijski nadražljivci (fenoli npr.) izazivaju pojačano lučenje sluzi i početak bronhitisa. Ugljični oksidi (posebno ugljen-monoksid) se lakše i trajnije vežu za hemoglobin nego kisik, što smanjuje njegovu količinu u krvi. Katrani i njihovi spojevi se nakupljaju u sluzokoži disajnih puteva i pluća, gdje oštećuju tkivo i izazivaju rak.

Pomenute tvari se nakupljaju nizom godina i izazivaju razne smetnje, koje su vrlo štetne po zdravlje. Prosječni životni vijek strastvenih pušača za desetak godina je kraći nego kod nepušača. Svaka popušena cigareta skraćuje život pušača oko 14 minuta, a osobe koja je u njegovoj blizini – 5 minuta. U oko 85% slučajeva raka, oboljeli su pušači. Pušače mnogo češće od nepušača pogađaju bolesti srca i krvnih sudova, kao i moždani udari.

cigarete

Ako ste pušač, vjerojatno ste pokušali nekoliko puta da prestanete pušiti. Neka ovaj put biti uspješan pokušaj! Evo kako.

Zato vam donosimo ovaj fantastičan recept.

Sastojci:

– grejpfrut

– narandža

– 2 dl čaja od kamilice

– 30 gr ulja jojobe

– 30 gr maslinovog ulja

– 30 gr kokosovog ulja

– 5 gr origano

ulje-kokosa

Priprema:

Iscijedite grejp i narandžu. U zdjeli, miješati sve sastojke dok ne dobijete homogenu mješavinu. Zatim stavite mješavinu u posudu koje možete nositi sa sobom. Primjena: Nanesite mješavinu na kožu ispod nosa, samo stavite nekoliko kapi na vatu i udisati duboko kad god osjetite potrebu za cigaretom.

Ne propustite