BRODOVI, RAKETE I AVIONI SPREMNI: Svijet u pripravnosti, počinje li TREĆI SVJETSKI RAT?

Svijet
BRODOVI, RAKETE I AVIONI SPREMNI: Svijet u pripravnosti, počinje li TREĆI SVJETSKI RAT?
.

Dva razarača američke ratne mornarice naoružana raketama Tomahawk na položaju su i spremni na akciju, uz lovce i podmornice, a čeka se Trumpova zapovijed za napad na Siriju, piše "Index.hr".
 
Donald Trump je u srijedu na Twitteru odgovorio ruskom veleposlaniku u Libanonu, koji je rekao da će svaki američki projektil ispaljen prema Siriji biti uništen, kao i mjesto njegovog lansiranja. Trump je poručio Rusiji da se pripremi jer "stižu nove, lijepe i 'pametne' rakete". 

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog hemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio najmanje 70 ljudi.  

Američki ministar obrane James Mattis rekao je u srijedu da SAD još uvijek procjenjuje informacije o kemijskom napadu, ali sve je spremno za vojnu akciju u slučaju Trumpove naredbe za napad. 

trump
 
Trump je razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom o sirijskoj krizi, a britanska premijerka May sazvala je sastanak s ministrima nakon što su mediji objavili da se Britanija spremna pridružiti vojnoj akciji SAD-a. 

Sateliti i druge američke letjelice pomno nadziru situaciju i traže znakove da snage Bašara al-Asada i ruske jedinice koriste upozorenja kako bi razmjestile oružje i osoblje u slučaju napada. Prijetnja napadom mogla bi natjerati SAD i saveznike na promjene u popisu potencijalnih meta, među kojima mogu biti aerodromi, spremišta kemijskog oružja ili lokacije oko Damaska, navodi CNN-ov vojni analitičar John Kirby.

"Moguće je da će morati prilagoditi potencijalne mete prema onome što vide na bojištu", napisao je Kirby i dodao da Rusija i Sirija već imaju dovoljno pokazatelja o vrsti napada kakvu bi mogle očekivati.
 
 

Oružje na raspolaganju
 
Uz dva razarača ratne mornarice, moguće je da SAD također ima spremne podmornice blizu sirijske obale, naoružane vrlo preciznim krstarećim raketama Tomahawk, vrstom "pametnih" raketa koje je Trump naveo u tweetu.
 
SAD ima i lovce F-22 stacionirane u Kataru, koje bi mogao iskoristiti u napadu na Siriju. Međutim, Kirby kaže da je upotreba letjelica s pilotima vrlo rizična zbog dobrog ruskog sustava zračne obrane.

tomahawk3
 
"SAD neće htjeti riskirati živote pilota i vjerojatno će posegnuti za dalekometnim raketama iz podmornica i zrakoplova", rekao je Adam Mount iz Saveza američkih znanstvenika (FAS). "Nove pametne JASSM rakete mogle bi biti ispaljene iz aviona F-15 ili F-16", rekao je Mount.
 
Trump je o napadu na Siriju razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je rekao da bi u slučaju napada ciljao spremišta za kemijsko oružje. Daily Telegraph u srijedu je objavio da je britanska premijerka naredila razmještanje podmornica spremnih za napad na Asadov režim, koji bi mogao početi u četvrtak navečer. 

Ne propustite