Međimurska gibanica: Savršen spoj četiri okusa

Kuharica
Međimurska gibanica:  Savršen spoj četiri okusa
.

 

Gibanica se sastoji od finih tankih kora i četiri nadjeva. Ja sam odlučila sama napraviti kore i trebalo mi je njih 12. Za sam nadjev se ne treba puno govoriti - mak, svježi sir, orasi i jabuke. 

Sastojci

Za nadjev od maka trebat će vam: 

- 20 dag mljevenog maka 
- 10 dag šećera 
- 2 dcl vrućeg mlijeka
 Nadjev od svježeg sira: 
- 50 dag svježeg sira 
- 2 žlice šećera 
- 1 jaje 

Nadjev od oraha: 

- 20 dag mljevenih oraha
-  10 dag šećera 
- 2 dcl vrućeg mlijeka

 Nadjev od jabuka: 

- 60 dag ribanih jabuka 
- 2 žlice šećera 
- 1 žličica cimeta 

Preljev za kraj:

-  1 kiselo vrhnje (200 g) 
- 1 jaje 

Priprema: 
- Nadjev od maka - mak i šećer pomiješajte te prelijte vrućim mlijekom. 

Dobro promiješajte smjesu. 

Nadjev od sira - šećer i jaje pomiješajte pa dodajte svježi sir. Dobro promiješajte smjesu. 

Nadjev od oraha - orahe i šećer pomiješajte. Prelijte vrućim mlijekom. Dobro promiješajte smjesu. Nadjev od jabuka - jabuke izribajte dodajte šećer i cimet te sjedinite smjesu.

Za tijesto će vam trebati: 

- 80 dag glatkog brašna 
- 1 jaje prstohvat soli 
- približno 5 dcl mlake vode ulje 
- svinjska mast 
 

Postupak pripreme:

U posudu stavite brašno, dodajte jaje i malo soli. Postepeno dodajte vodu i umijesite glatko i podatno tijesto. Napravite dvije kuglice. Kada ste umijesili tijesto i podijelili ga na dva dijela stavite ga na tacnu i malo nauljite. Pustite 10-ak minuta da odstoji. Zatim radnu podlogu pobrašnite i razvucite jednu kuglicu da dobijete tanko tijesto. Pustite da se osuši 15 min. Isto napravite i s drugom kuglicom. Od svake kuglice tijesta trebate dobiti 6 kora. Kada se tijesto osušilo izrežite kore veličine tepsije koju ćete koristiti. 

Slaganje gibanice:

Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premažite s malo otopljene svinjske masti. Redoslijed je ovakav: 3 kore – nadjev od maka – 2 kore – nadjev od svježeg sira – 2 kore – nadjev od oraha – 2 kore – nadjev od jabuka – 3 kore. Za kraj napravite preljev od kiselog vrhnja i jaja te premažite gibanicu. Stavite ju peći na 180°C sat vremena.

 

(gastro.hr) 

 

 

 

Ne propustite