Međimurska gibanica: Savršen spoj četiri okusa
Gibanica se sastoji od finih tankih kora i četiri nadjeva. Ja sam odlučila sama napraviti kore i trebalo mi je njih 12. Za sam nadjev se ne treba puno govoriti - mak, svježi sir, orasi i jabuke.
Sastojci
Za nadjev od maka trebat će vam:
- 20 dag mljevenog maka
- 10 dag šećera
- 2 dcl vrućeg mlijeka
Nadjev od svježeg sira:
- 50 dag svježeg sira
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
Nadjev od oraha:
- 20 dag mljevenih oraha
- 10 dag šećera
- 2 dcl vrućeg mlijeka
Nadjev od jabuka:
- 60 dag ribanih jabuka
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
Preljev za kraj:
- 1 kiselo vrhnje (200 g)
- 1 jaje
Priprema:
- Nadjev od maka - mak i šećer pomiješajte te prelijte vrućim mlijekom.
Dobro promiješajte smjesu.
Nadjev od sira - šećer i jaje pomiješajte pa dodajte svježi sir. Dobro promiješajte smjesu.
Nadjev od oraha - orahe i šećer pomiješajte. Prelijte vrućim mlijekom. Dobro promiješajte smjesu. Nadjev od jabuka - jabuke izribajte dodajte šećer i cimet te sjedinite smjesu.
Za tijesto će vam trebati:
- 80 dag glatkog brašna
- 1 jaje prstohvat soli
- približno 5 dcl mlake vode ulje
- svinjska mast
Postupak pripreme:
U posudu stavite brašno, dodajte jaje i malo soli. Postepeno dodajte vodu i umijesite glatko i podatno tijesto. Napravite dvije kuglice. Kada ste umijesili tijesto i podijelili ga na dva dijela stavite ga na tacnu i malo nauljite. Pustite 10-ak minuta da odstoji. Zatim radnu podlogu pobrašnite i razvucite jednu kuglicu da dobijete tanko tijesto. Pustite da se osuši 15 min. Isto napravite i s drugom kuglicom. Od svake kuglice tijesta trebate dobiti 6 kora. Kada se tijesto osušilo izrežite kore veličine tepsije koju ćete koristiti.
Slaganje gibanice:
Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premažite s malo otopljene svinjske masti. Redoslijed je ovakav: 3 kore – nadjev od maka – 2 kore – nadjev od svježeg sira – 2 kore – nadjev od oraha – 2 kore – nadjev od jabuka – 3 kore. Za kraj napravite preljev od kiselog vrhnja i jaja te premažite gibanicu. Stavite ju peći na 180°C sat vremena.
(gastro.hr)