OSTAJU SAMO MRVICE: Musaka od vrganja i tikvica
Potrebno je:
- 200 g mladih tikvica
- 100 g mladih vrganja
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen bijelog luka
- 100-150 g krompira
- 2 mrkve
- 20-30 g pašternjaka
- 50 g celera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mljevenog bibera
- 1 kašičica suhog biljnog začina
- 2 jajeta
- 1 dl kisele pavlake
- 50 ml ulja
- prstohvat peršuna
- 50 g dimljene slanine
- 50 g kozijeg sira
Priprema
1.
Na ulju staklasto propržiti sitno isjeckan crni luk i kroz presu istisnuti bijeli luk.
2.
Očistiti korijene vrganja, koji su jestivi i oprati gljive, naseći ih na šnite debljine oko 2-3 mm i kratko, na jakoj temperaturi, propržiti sa lukom.
3.
Dodati, na krupnu stranu rendeta, narendane tikvice, šargarepu, celer, pašternjak, krompir, zatim biber, suvi začin, peršun i jaja.
4.
Izmiješati, pa izručiti u uljem podmazanu vatrostalnu činiju.
5.
Preko mase poredati tanke šnite domaće dimljene slanine.
6.
Peći u zagrijanoj rerni 25 minuta na 180 C, izvaditi na kratko i staviti šnite kozjeg sira (ne stavljati ga odmah, da ne bi pocrnio), pa vratiti u rernu još 10 minuta.
(recepti.com)