OPREZ! Ako vam je na fotografijama samo jedno oko crveno ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU! To može biti simptom opasne bolesti!

Porodica i zdravlje
OPREZ! Ako vam je na fotografijama samo jedno oko crveno ODMAH SE JAVITE LIJEČNIKU! To može biti simptom opasne bolesti!
.

Ako vidite svoju sliku, ili bilo koga drugog, naročito djece gdje vam je samo jedno oko crveno od blica, to može biti znak retinoblastoma, odnosno oblik raka oka.

Prisjetimo se priče o majci koja je zahvaljujući fotografiji primijetila neobičan odsjaj u samo jednom oku njezinoga sinčića. Zahvaljujući toj fotografiji njezino dijete je i danas živo. 

Nakon prve fotografije i tog neobičnog odsjaja, majka je svog sinčića fotografirala još nekoliko puta.

Nakon što je liječnik vidio fotografije odmah je primijetio kako s dječakovim okom nešto nije u redu. Nakon obavljenih testiranja ustanovljeno je kako Harry na lijevom oku ima pet malih tumora.

ok

Retinoblastom je brzo napredujući tumor koji se razvija u stanicama mrežnice oka, a onaj neobičan odsjaj u oku s fotografije bio je refleksija tumora.

Retinoblastom je brzo napredujući tumor koji se razvija u stanicama mrežnice. U razvijenim zemljama, retinoblastom ima jednu od najvećih stopa izlječivosti od svih malignih tumora dječje dobi (95-98%), s preživljenjem od preko 90%. Retinoblastom je tumor koji vrlo dobro reagira na terapiju.

oko

Postoje dva oblika bolesti; genetski nasljedni oblik i negenetski, nenasljedni oblik. Približno 55% djece koja boluju od retinoblastoma imaju negenetski, nenasljedni oblik.

Najčešći i najočigledniji sipmptom je abnormalan izgled zjenice. U zdravom oku, zjenica može izgledati crveno kada smo uslikani na fotografiji gdje je korištena bljeskalica, dok naprotiv na oboljelom oku, zjenica može biti bijela ili žuta (leukokorija). Žućkast izgled zjenice također može biti vidljiv pri slabijem umjetnom svjetlu i može nalikovati oku mačke.

Ostali manje učestali simptomi su: pogoršanje vida, crveno i nadraženo oko, zaostajući rast ili odgođen razvoj. Kod neke djece može se razviti škiljavost, koje se često naziva “razrokost” (gledanje u križ) (strabizam).

Ako se primjeti bilo koji od ovih simptoma ili postoji razlog za zabrinutost, treba se posjetiti obiteljskog liječnika ili specijalista pedijatrije.

 

Ne propustite