City razbijen kao rijetko kada, Anfield utihnuo nakon povrede Salaha

Fudbal
City razbijen kao rijetko kada, Anfield utihnuo nakon povrede Salaha
.

Liverpool je na Anfieldu pregazio Manchester City s 3:0 i tako napravio veliki korak prema polufinalu Lige prvaka! Kloppova momčad do ove je prednosti došla još u prvom poluvremenu kada su u prepoznatljivom izdanju bili, prije svih, Salah i Mane, a redsi na kraju najviše mogu žaliti zbog ozljede fantastičnog Egipćana koji je igru napustio početkom drugog dijela.
 
Vatren doček imali su igrači Manchester Cityja ispred Anfielda na kojem igraju prvu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka. Par sati uoči početka dvoboja s Liverpoolom , domaći navijači 'pozdravili' su Cityjev autobus desecima bačenih baklji, boca i svega što im se moglo naći pri ruci, a velika je sreća što, na kraju, nitko nije bio ozlijeđen.
 
Sve je započelo okuljanjem stotina navijača se ispred stadiona koji su došli pozdraviti nogometaše svoje momčadi, kao što je i uobičajeno prije velikih utakmica Liverpoola . Ali, dio navijača izgubio je kontrolu kada je istim putem prošao Cityjev autobus na koji su, između ostalog, bacana i jaja, a najgore su  prošli sami navijači po kojima je padala silina razbijenog stakla od boca koje su se odbijale od autobusa.
 
Ostaje za vidjeti koliko će incident utjecati na momčad Pepa Guardiole u kojoj mjesta od prve minute nije bilo za Sterlinga, dok je na suprotnoj strani Jürgen Klopp u početnu jedanaestoricu uvrstio hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena.
 
Liverpool (4-3-3): Karius, Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson, Milner, Henderson, Oxlade-Chamberlain, Mane, Firmino, Salah
 
Manchester City (4-3-3): Ederson, Walker, Kompany, Otamendi, Laporte, Fernandinho, Silva, De Bruyne, Gundogan, Sane, Jesus
 
Ova dva suparnika prvi puta u povijesti igrala su međusobno u europskom natjecanju, a u tekućoj sezoni susreli su se već dva puta u sklopu Premier lige, pri čemu su obje utakmice ponudile su pregršt uzbuđenja i golova. 
 
U prvom ovosezonskom susretu igranom u avgustu, Guardiolina momčad doslovno je pregazila redse pobijedivši ih s 5:0. Tragičar je bio Mane koji je isključen u 37. minuti, a za City je prvi gol zabio Aguero, te po dva Gabriel Jesus i Sane.
 
U uzvratu igranom u januaru, Liverpool je osvjetlao obraz 4:3 pobjedom na Anfieldu koju su donijeli Oxlade-Chamberlain, Firmino, Mane i Salah, dok su za građane zabijali Sane, Bernardo Silva i Gundogan.
 
Početne minute protekle su u terenskoj dominaciji Manchester Cityja koji je zaprijetio prvi puta u petoj minuti kada se Sane sjurio po lijevom boku, a njegov udarac iskosa u korner je odbio Karius. S druge strane, Liverpool je znao iskorisititi svoju prvu šansu na utakmici; Firmino je u 12. minuti prošao po desnoj strani i dodao za Salaha koji dovodi redse u vodstvo udarcem s oko pet metara nakon kolektivne pogreške gostujuće obrane. Ostaje upitno, tek, je li Salah u začetku akcije bio u ofsajdu.

Nije dugo trebalo čekati na novu erupciju oduševljenja na Anfieldu: u 21. minuti Milner je dodao za Oxlade-Chamberlaina  koji je topovski opalio s preko 20 metara i odveo Liverpool na dva gola prednosti! Bio je to drugi gol za engleskog napadača u 2018. godini, a prvi je također zabio na Anfieldu i također - Manchester Cityju. A Milneru je ovo bila sedma asistencija u Ligi prvaka, prvi pratitelj ima čak tri asistencije manje.

Domaćin je u 28. minuti lako mogao povisiti prednost i na tri gola da se Mane bolje snašao u petercu Cityja koji nakon zgoditka Oxlade-Chamberlainea nikako nije uspjevao razviti igru i doći blizu gola Kariusa.
 
No, neizbježno se dogodilo u 31. minuti,  Salah je ubacio za Manea , a on glavom zakucao loptu u mrežu nemoćnog Edersona za odlazak na velikih 3:0 protiv neprikosnoveno najbolje momčadi Premier lige u ovoj sezoni! Egipatski napadač tako je izravno sudjelovao u devet golova u devet nastupa u Ligi prvaka, od čega ih je sedam zabio i za dva asistirao. 
 
Na odmor se tako otišlo s velikom prednosti domaćina, a ovakav debakl s tri primljena gola u prvom poluvremenu City je posljednji puta doživio u studenom 2015. kada je izgubio 4:1, također protiv Liverpoola. 
 
S druge strane, redsi su postavili novi rekord u klupskoj povijesti nadmašivši broj zabijenih golova iz sezone 2007./2008., tada su zabili 29 golova, a s ova tri došli su do brojke od čak 31 gola zabijenog u Ligi prvaka ove sezone!
 
Ovim učinkom, napadački trojac Salah-Firmino-Mane izjednačio se na vrhu ljestvice strijelaca s po sedam zabijenih golova. Prvi iza njih je Coutinho koji je postigao pet golova.
 
U nastavak je Pepova momčad ušla osjetno odlučnije, ozbiljnije su zaprijetili već u 50. minuti; Sane je izborio korner kojeg je izveo David Silva, ali snažan udarac glavom očistio je Otamendi. No, već u idućem napadu ponovno opasno prijeti Sane, ali opet puca pored gola.
 
A na žalost svih nogometnih fanova, igru je zbog ozljede u 53. minuti morao napustiti fantastični Mohamed Salah koji je tako ostao bez prilike da se izjednači s Ronaldom po broju zabijenih golova u svim natjecanjima (39)! Umjesto njega zaigrao je Georginho Wijnaldum, a u 57. prvu zamjenu načinio je i Guardiola: umjesto nevidljivog Gundogana napad je ojačao Sterling.
 
Gosti su i do sredine drugog poluvremena nastavili nizati napade, a s nekoliko vrlo dobrih intervencija istaknuo se Dejan Lovren.
 
O tome kako je Liverpool igrao u nastavku najbolje govori podatak da je prvu šansu imao tek u 72. minuti kada je Mane pucao u ruke Edersona. 
 
Sane je u 84. napokon uspio pospremiti loptu u mrežu Kariusa, ali Felix Brych gol je poništio zbog milimetarskog zaleđa.

Ne propustite