Barca pred polufinalom, Džeko postao rekorder

Fudbal
Barca pred polufinalom, Džeko postao rekorder
.

Barcelona je u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka na Nou Campu 4:1 pobjedom nad Romom praktički osigurala prolazak u polufinale. Trener Barce odlučio je u prvi sastav uvrstiti Nelsona Semeda, koji je zbog ozljede posljednji susret odigrao prije više od mjesec dana. Isto tako, na klupi je ostavio i Dembelea, čije je mjesto preuzeo Sergi Roberto. Radja Nainggolan se nije uspio oporaviti te je propustio ovu utakmicu. Ivan Rakitić i Edin Džeko odigrali su cijeli susret, a Džeko je bio jedini Romin strijelac.
 
Suarez je u sedmoj minuti zatresao mrežu, no njegov je gol poništen zbog ofsajda. Tri minute kasnije Semedo je u vlastitom šesnaestercu srušio Džeku s leđa, no sudac nije dosudio kazneni udarac. Messi je u 11. minuti pucao s dvadesetak metara, no Alisson je uz manje poteškoće odbranio njegov udarac.
 
U 18. minuti Rakitić je izveo korner, odbrana Rome mu je vratila loptu, a hrvatski je reprezentativac pucao po golu i pogodio suprotnu stativu. Suarez je u 28. minuti iz teške situacije lijevom nogom pucao, ali je Alisson odlično reagirao.
 
Barca je u 39. minuti povela, Iniesta i Messi su dobro kombinirali, De Rossi je pokušao izbiti loptu ispred Argentinca, ali je pogodio svoju mrežu. Katalonska momčad je posljednji poraz, nakon što je povela, zabilježila 2016. godine protiv Manchester Cityja.
 
Odmah na otvaranju drugog poluvremena, Roma je imala sjajnu priliku, ali je Perottijev udarac glavom prošao pored gola. Messi je u 53. minuti nadmudrio Manolasa, ali je pucao ravno u Alissona.
 
U 57. minuti igrači Rome su si zabili i drugi autogol, Rakitić je ubacio s desne strane, a tragičar je ovog puta bio Manolas. Dvije minute kasnije, Barca je došla i do trećeg gola, pucao je Suarez, Alisson odbio, a na pravom se mjestu našao Pique. Kapiten Barcelone Andres Iniesta je stigao do 21. nastupa u četvrtfinalima Lige prvaka čime se izjednačio na prvom mjestu s Ryanom Giggsom i Xavijem Hernandezom.
 
Ter Stegen je u 78. minuti pogriješio, ali je odmah nakon sjajnom obranom udarca Defrela i ispravio grešku. Međutim, njemački je golman dvije minute kasnio bio nemoćan kada se Džeko odlično izborio za poziciju i zabio svoj peti gol ove sezone u Ligi prvaka. Bh. reprezentativac je tim golom postao prvi Romin igrač koji je zabio pet golova u jednoj sezoni.
 
U 87. minuti za 4:1 zabio je Luis Suarez koji je posljednji gol u Ligi prvaka zabio u martu prošle godine, u povijesnom povratku Barcelone protiv PSG-a.
 
Barcelona : Ter Stegen; Semedo, Pique, Umtiti, Alba; Roberto, Rakitić , Busquets, Iniesta; Messi, Suarez
 
Roma : Alisson; Peres, Manolas, Fazio, Kolarov; Florenzi, De Rossi, Strootman, Pellegrini;  Džeko , Perotti

Ne propustite